Всички искат от коктейла от антитела, с който лекуваха Тръмп

Президентът на САЩ обеща медикаментът да е безплатен за американците, иначе една доза е над 300 000 долара

257
антитела

Пациенти проявяват небивал интерес към клиничните изпитвания на коктейла от две антитела срещу COVID-19, който бе приложен миналата седмица като част от лечението на американския президент Доналд Тръмп, предаде агенция Ройтерс. Масово е желанието на много хора да се включат в такива проучвания, а фирмата производител – Regeneron Pharmaceuticals Inc, обяви, че е подала искане до Американската агенция по храните и лекарствата FDA за разрешение за спешна употреба (EUA) за комбинацията от антитела.

Ройтерс припомня, че Тръмп обеща да направи тази терапия безплатна за американците. Във видеоклип, заснет пред Белия дом, президентът призна, че благодарение на антителата се чувства много по-добре, отколкото в началото, когато е бил диагностициран с коронавирусната инфекция. Тръмп бе категоричен, че ще настоява за спешно разрешение за употреба на това лечение, както и на други подобни.

До този момент компанията е публикувала някои първоначални данни за качествата на терапията, но повечето лекари са на мнение, че е необходима повече и по-задълбочена информация.  Още повече, че мнението на Тръмп няма как да бъде наречено компетентно, особено на фона на предишни негови изказвания за лечение с белина и инжектиране на ултравиолетови лъчи. Президенът на САЩ често си позволява непремерени изказвания в полза на един или друг медикамент, например в началото на пандемията възхваляваще хидроксихлорокинът, който по-късно бе отхвърлен от медиците като ефективен и безопасен.

Водещият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви пред CNN, че се отнася с голямо подозрение към твърдението, че лекарството на Regeneron е допринесло за подобряването на Тръмп. „Очевидно е, че това не може да се докаже, докато не се проведат редица проучвания, за да се потвърди, че всъщност терапията работи“, каза той.

Regeneron е получил 450 милиона долара от правителството на САЩ за до 300 000 дози от коктейла, като компанията декларира, че тези количества ще бъдат разпределени безплатно.

Имунолози, ангажирани с изследователска работа в редица болници в САЩ, потвърждават, че много пациенти се обръщат към тях с въпроса как могат да се включат в клинчини проучвания. Компанията Eli Lilly, ангажирана с изпитвания в междинния етап на комбинираната терапия с антитела, е излязла със становище, че това лечение е помогнало за намаляване на хоспитализацииите и посещенията в спешните отделения за пациенти с COVID-19. Компанията поддържа намерението да бъде поискано разрешение за спешна употреба.

Междувременно акциите на Regeneron са поскъпнали с близо 6% ,а на Eli Lilly – с 3,4%. Световните медии пък твърдят, че цената на дозата, приложена на Тръмп, е над 300 000 долара.

СПОДЕЛИ