Половината от стигналите до реанимация с COVID-19 не оцеляват

Лекарите у нас са успели да спасят едва 113 от 536 интубирани пациенти с коронавирус

реанимация

Почти половината от стигналите до реанимация пациенти с COVID-19 не оцеляват. Това показва справка на здравното министерство, изготвена специално за Скенер.нюз. От 8 март до 5 октомври в интензивни отделения са били приети 1230 българи с потвърден коронавирус, като 539 от тях са загубили битката с болестта. Припомняме, общо жертвите на COVID-19 у нас към днешна дата са 854.

Още по-стряскаща е статистиката при пациентите, които са били на апаратна вентилация. За 8 месеца пандемия у нас, са били интубирани 536 души, от тях 423-ма са починалите, докато лекарите са успели да спасят едва 113 заразени, получили тежки усложнения.

Процентът на успеваемост при интубация е много нисък, признават както здравните власти, така и самите медици. Такъв е обаче почти навсякъде по света, но е напълно сравним с този при усложненията при грип. Обясненията са няколко: липсата на специфично лечение, късно търсене на помощ, самолекуване, множество придружаващи заболявания, както и възрастта на пациентите. И все пак смъртността на болните с COVID-19 в реанимация е близо 10 пъти по-висока от тази при пациентите, които се интубират по други причини, макар че и те са в критично състояние. Например при политравмите най-добрите интензивни отделения в столицата имат смъртност от едва 15-20 % и то при изключително тежките случаи.

Анестезиолози обясниха пред Скенер.нюз, че полагат неимоверни усилия за инфектираните, а в големите болници в София се прилагат най-добрите американски и европейски протоколи. В момента докторите се опитват да забавят интубацията до последно, но понякога това е невъзможно, защото в противен случай болният би се задушил докато е в съзнание. Вентилацията не е ефективна, тъй като тъканта на белия дроб е толкова увредена, че на практика няма дроб, който да поеме кислорода, подаван от апарата, разказват реаниматори. По думите им най-рискови за подобни усложнения са хората с диабет, високо кръвно, наднормено тегло и сърдечни заболявания, тъй като малките им съдове са увредени предварително, а COVID-пневмонията повече прилича на васкулит, отколкото на типична вирусна или бактериална пневмония.

Съветът на медиците е да се търси помощ максимално бързо, защото както одобреният за лечение в ЕС и САЩ медикамент „Ремдисивир“, така и преливането на кръвна плазма, се прилагат в точно определен период от развитието на инфекцията, закъснее ли се – ефект няма.

 

СПОДЕЛИ