Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С

Трима учени ще си поделят отличието за медицина за 2020-а

273
Нобелова награда

Американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън печелят Нобелова награда за медицина и физиология за откриването на вируса на хепатит С, съобщиха от Нобеловия комитет. Днес започна седмицата за обявяване на лауреатите.

„Тазгодишната Нобелова награда се присъжда на трима учени, които имат решаващ принос за борбата с хепатита, пренасян чрез кръвта – основен глобален здравен проблем, който причинява цироза и рак на черния дроб при хората по света“, посочват от комитета. Причинителят на хепатит С е открит през 1989 г., като Олтър, Райс и Хотън са изиграли важна роля.

Олтър, заедно със свои колеги от Националния здравен институт на САЩ, са изследвали случаи на хора, които не се възстановявали дори и след кръвопреливане и развивали симптоми, близки на познатите още от 1960-те хепатит А и В. Олтън открил, че като се прелее кръв от тези пациенти на шимпанзе, то също се разболява и така се разбрало, че подобната на другите два вида хепатит болест се предава по кръвен път.

Хотън, работейки във фармацевтичната компания Chiron, успява да изолира през 1989 генома на вируса, познат днес като причинител на хепатит C. Финален принос имал Чарлс Райс, тогава учен във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който през 1997 г. успява да инжектира на шимпанзе генетично създаден вирус и така обяснил как може да се стигне до хепатит.

„Откриването на вирусите на хепатит А и В преди това е важна стъпка напред, но повечето случаи на хепатит, пренасян чрез кръвта, остават необясними. Откриването на вируса на хепатит С разкрива причината за останалите случаи на хроничен хепатит и прави възможни кръвни тестове и нови лекарства, които са спасили милиони животи“, отбелязват още от Нобеловия комитет.

Харви Дж. Алтър е роден през 1935 г. в Ню Йорк. Завършва медицина в Медицинското училище на Университета в Рочестър и специализира вътрешни болести в Strong Memorial Hospital и в университетските болници в Сиатъл. През 1961 г. се присъединява към Националния институт по здравеопазване (NIH) като клиничен сътрудник. Той прекарва няколко години в университета в Джорджтаун, преди да се завърне в NIH през 1969 г., за да се присъедини към Отдела по трансфузионна медицина на Клиничния център като старши изследовател.

Майкъл Хоутън е роден във Великобритания. Той получава докторска степен през 1977 г. в King’s College London. Присъединява се към GD Searle & Company, преди да се премести в Chiron Corporation, Emeryville, Калифорния през 1982 г. Хоутън се премества в Университета на Алберта през 2010 г. и понастоящем е професор по вирусология в университета в Алберта, както и директор на Института по приложна вирусология Li Ka Shing.

Чарлз М. Райс е роден през 1952 г. в Сакраменто. Той получава докторска степен през 1981 г. в Калифорнийския технологичен институт, където също се обучава като постдокторант между 1981-1985. От 2001 г. е професор в университета Рокфелер, Ню Йорк. През 2001-2018 г. той е научен и изпълнителен директор на Центъра за изследване на хепатит С към Университета Рокфелер, където работи и досега.

 

СПОДЕЛИ