Пациентски организации искат оставката на шефа на НЦОЗА

Освен пълно бездействие, има сигнали и за съмнителни обществени поръчки, проведени от доц. Христо Хинков, твръдят от „Заедно с теб“

1116
НЦОЗА
Доц. Христо Хинков

Пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков. Настояват и за пълен медицински и финансов одит на центъра, в който да участват и техни експерти.

Освен пълно бездействие и изразходване на публични средства за една неефективна структура, от „Заедно с теб“ обявиха, че имат и сигнали за провеждани съмнителни обществени поръчки.

Припомняме, през 2017 г. тогавашният министър на здравеопазването проф. Николай Петров също повдигна въпроса за оставката на директора доц. Хинков, който е начело на НЦОЗА от 2014 г. Тогава проф. Петров обвини центъра, че е забавил драстично анализ, свързан с изпълнението на проекта за модернизацията на Спешна помощ. Тогава обаче се наложи самият министър да подаде оставка и Хинков остана на поста си.

Ето и писмото на пациентите до здравния министър проф. Костадин Ангелов:

Уважаеми г-н Министър,

Какво точно работи Националният център за обществено здраве и АНАЛИЗИ (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването? Това не питаме само ние пациентите, питат лекари от всички сфери на здравеопазването. Питат нас, защото очакват да дадем гласност на бездействието на НЦОЗА.

Пациентски организации „Заедно с теб“, след внимателен анализ и консултации с водещи експерти в областта на здравеопазването, очакваме оставката на директора на НЦОЗА доц. Христо Хинков и пълен медицински и финансов одит на центъра, в който да участват и наши експерти.

Искането за одит и оставка е заради бездействието и безхаберието на НЦОЗА, което е обществена тайна последните години и за изразходването на публични средства за една неефективна структура.

  1. НЦОЗА не прави анализи по актуалната епидемична обстановка, свързана с коронавируса. На последния брифинг бе изнесена информация, че сме на 8-мо място по смъртност от COVID! Факт е, че се плащат големи членски такси за участие на НЦОЗА в европейски структури, които правят и изпращат анализи за коронавирусната инфекция и не само. НЦОЗА нито разпространява резюмета на докладите на водещи страни от Европа като Нидерландия, Словения и др., нито прави сравнение с актуалната обстановка в България, където няма анализи за причините за смъртността, за ефективността на лични предпазни мерки, за заболяваемостта.

Няма безпристрастен и точен анализ от НЦОЗА за обществото, което се информира само от спорове от компетентни и не толкова експерти в социалните мрежи. НОЩ е иззел донякъде функциите на НЦОЗА, който бездейства безметежно. Центърът трябва да дава информация, защото ще носи отговорност и съответно това ще поражда доверие в обществото, а не разни организации, на които не им е работа това, да излизат с призиви, на които никой не вярва.

Крайно време е НЦОЗА да си влезе във функциите и направи задълбочен анализ на лечението на всички починали пациенти, но най-вече на медици и млади хора с COVID в България, да се анализира дали е имало фатално забавяне или неподходящо самолечение или лечение.

Пациентски организации „Заедно с теб“ настояваме да се свика Национален Клиничен форум, на който ясно и недвусмислено да се каже:

  • кои са схемите, които не са предотвратили смъртта, въпреки всичко;
  • кое се знае за вируса;
  • кои са алгоритмите, болниците, лекарите, които лекуват успешно.

Трябва да се спре само броенето на PCR тестове от Щаба, а НЦОЗА да анализира и обобщи КАК се лекува COVID-19 в чужбина и в България, да се признае опитът на успешните, независимо в кой град или в коя болница се намират и да го разпространи спешно до всички болници, медицински сайтове и национални медии.„

2. Сайтът на НЦОЗА е замръзнал на Отчета за дейността му от 2016 г. Не се правят анализи. Последните години не се правят доклади за тютюнопушенето, наркозависимостите, алкохолната зависимост, онкологичните заболявания.

  1. Също така до Пациентски организации „Заедно с теб“ постъпиха сигнали за неясноти относно обществените поръчки за ремонти, доставки (хранителни среди, апаратура, химикали, реактиви и др.) и други, сключвани от НЦОЗА. Затова настояваме за финансов одит и публично оповестяване на резултатите.
  • В тази връзка питаме вярно ли за терасата пред Центъра по хигиена, която е широка около 2 м НЦОЗА е поискал от МЗ и са заложени в „Капиталови разходи“ 70 000 лв за лек ремонт? Ако това е така, изискваме оценка това адекватна цена ли е?
  • Питаме дали се изразходват за ремонти, доставки, услуги и др. средства от издръжката на НЦОЗА (които са за заплати, консумативи и др.), вместо от Капиталови и текущи разходи? И ако това е така, това ли е причината НЦОЗА да няма адекватна дейност по същество?
  • Искаме да знаем кои фирми изпълняват обществените поръчки на НЦОЗА последните години.

Г-н Министър,

Въпреки многократните ни опити да сигнализираме Ваш зам.-министър (по информация на Скенер.нюз става дума за Жени Начева) за тези сигнали от пациенти и лекари, такава среща не се осъществи, затова се обръщаме към Вас през медиите като единствен работещ механизъм за гласност и очакваме отговори на поставените въпроси.

Всяка смърт е тежка загуба, но когато си отиват медици, когато си отива лекар – и то единствен анестезиолог в малък град, който е работил денонощно, неуморно, месеци наред, който е имал симптомите, но е забавил лечението си, защото не е имал време за себе си, това е много повече от човешка трагедия, това е трагедия, която ще засегне здравето и живота на много хора, които той щеше да лекува и спаси.

Нека тези, които управляват здравеопазването да изпълнят медицинския си дълг към всички пациенти,  към всички малки и големи болници и най-вече към уморените вече медици, които все повече намаляват.

СПОДЕЛИ