Здравният министър VS проф. Георги Михайлов 2:0

Маските защитават, а истината за допълнителните мерки можем да я кажем само ние, защо в нас е инструментът да ги налагаме, отговори проф. Ангелов на нападките на соцдепутата

247
здравният министър
Проф. Костадин Ангелов и проф. Георги Михайлов

За втори път в рамките само на няколко дни здравният министър проф. Костадин Ангелов и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов влязоха в словесна схватка за COVID-19, маските, мерките и управленските решения. Резултатът – 2:0 за проф. Ангелов.

След като миналата седмица министърът упрекна депутатите, че не носят маски и се наложи да попита риторично колегата си лекар проф. Михайлов кое от заповедта му за задължително носене на маски в закрити помещения не е разбрал и коя медицинска логика подсказва, че те не защитават, днес по време на блиц-контрол в ресорната парламентарна комисия на проф. Ангелов му се наложи да изнася лекция на тема „Доказателствената медицина“, вместо да отговаря на смислени въпроси.

„Гледайки последните новини и слушайки и Вашите интервюта съм меко казано озадачен от изказването Ви, че истина е само казаното от Вас. В позиция на БЛС пък се казва, че се дават разнопосочни сигнали по отношение на епидемията от COVID-19, които объркват обществото, когато това се прави от лекари, било недопустимо. В медицината не може да има Света истина и истина само от един източник. Има хора с различни гледни точки, има битка на медицинските мнения. Какво е вашето мнение към конкретния сблъсък на мнения?“, попита депутатът от БСП и илюстрира тезата си с прословутия шведски модел: „В началото на епидемията Швеция беше заклеймявана, а сега много от страните смятат, че този модел за справяне с коронавируса е сполучлив“. Макар да пропусна усложливо да уточни каква е смъртността в Швеция, която е с население от 10,2 млн. души и колко е у нас. За сведение на проф. Михайлов към днешна дата 93 615 са заразените там срещу 20 833 в България, а починалите в Швеция са 5893 или 6,3 % от доказаните случаи, докато у нас са 825 или 3,9 %. Разбира се, с уговорката за начина на събиране на данни, както и различните подходи при изчисляване на смъртността.

Проф. Костадин Ангелов също избра пример, за да отговори на депутатското питане. Той припомни, че Игнац Земелвайс е известен като „Спасителя на майките“, защото открива основните принципи на септиката. Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено.

„Тогава Земелвайс не е разбран, изпратен е в лудница и там умира. Ние, като институция, следим всички публикации както в национален, така и световен мащаб и се доверяваме само на науката“, каза министърът и подчерта, че в едно от медицинските списания с висок импакт фактор – New England Journal of Medicine, през този месец е публикувано изследване, което доказва, че носенето на маски в затворени пространства намалява вирусния товар.

„Смятаме, че това е истината, която трябва да бъде казана на висок глас, защото това е истината на науката, а не защото е наша истина. В българското общество има различни мнения, които излизат от български лекари. Те тласкат обществото в различни посоки. Уважаваме чуждите мнения, но само когато стъпват на научни доказателства. Не може да се ползват за доказателства абсолютни числа. Нужно е да мине достатъчно време и да има относителни числа, за да има научнообосновани доказателства“, каза още министърът.

По думите му сред главните лъжи, намиращи място в медийното пространство, са твърденията, че ще бъдат затваряни градове и училища и че ще се слагат КПП-та. „Истината за допълнителните мерки можем да я кажем само ние, защото в нас е инструментът да ги налагаме. Това имам предвид, когато казвам, че истина е само това, което ние казваме. Такива твърдения за „локдаун“ имат за цел само да плашат българските граждани, да ги стресират и по този начин да излагат на опасност живота и здравето на гражданите“, обясни проф. Ангелов на соцдепутата, който демонстративно продължава да не спазва заповедта за носене на маска на закрито.

 

СПОДЕЛИ