Проф. Ангелов: Нещо, което не е казано от нас, не е истина

Проектът за поставяне на вендинг машини за лекарства е изтеглен, съобщи здравният министър

314
лекар
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Искаме до хората да стига истина, а не спекулации или манипулативни твърдения, идеята е до хората да стига информацията, каквато е в действителност. Нещо, което не е казано от нас, не е истина. Така обоснова връщането на брифингите здравният министър Костадин Ангелов по bTV.

И обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в МЗ и ще ги води той с представители на Националния оперативен щаб. „Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва. Идеята е до хората в България да стига информацията такава, каквато е в действителност. Не да се разпространяват слухове, че ще се затварят градове, че ще се слагат КПП-та, че ще се купуват руски ваксини“, добави министърът.

По думите му ситуацията в момента у нас е под контрол и няма здравна криза. „България е на 26 място от 29 страни в ЕС и ЕИП, преди бяхме на второ място по заболеваемост“, отбеляза проф. Ангелов и успокои, че хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва така както трябва да се случи. „В България системата се управлява йерархично, ако искаме да постигнем резултат“, каза още министър Ангелов.

Той отчете, че броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян. Те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури. За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. „По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията“, поясни проф. Ангелов и за пореден път увери, че КПП-та няма да има, към настоящия момент цифрите са такива, че не изискват никакво втвърдяване на мерките и засега не остават носене на маски на закрито, спазване на дистанция, дисциплина и дезинфекция.  „Не следим само броя на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, при децата, как са разположени случаите – в групи или дифузно“, каза още проф. Ангелов.

В отговор на въпрос трябва ли да се носят маски на закрито в Народното събрание, министърът отговори, че трябва и че го е обяснил много ясно на депутатите. „Заповедта е ясна, голяма част от депутатите са лекари, трябва да даваме пример. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места. Всеки, който нарушава правилата, ще бъде санкциониран. Това е принцип“, отбеляза здравния министър.

Той коментира и становището на МЗ за инвестиционния проект за вендинг машините за лекарства. „Инвестиционният проект е разгледан от експертите в МЗ, където има изключително добри специалисти в областта на лекарствената политика. Те казаха, че имат притеснения по отношение на разписаните механизми в него. Според тях такъв тип апарати за продажба на лекарства може да има само за медикаменти, които се отпускат без рецепта. Това са основно обезболяващи и такива с температуропонижаващи елементи. Освен това продажбата по този начин на лекарства към момента не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство. Такава промяна в Закона за лекарствата не е правена. Идеята на този проект е разкриването на работни места и след като нашето становище е разгледано, включително и от фирмата, която е внесла проекта, той е изтеглен. Министерски съвет отмени този проект в петък, за да не остава усещане в обществото за някакъв тип непрозрачност. Напротив – цялата процедура е напълно прозрачна. Единствената възможност, която даваме чрез нашето становище, е да се продават лекарства без рецепта“, каза министър Ангелов.

„Политиката на МЗ е да реши проблема с продажбата на лекарства в малките населени места. В момента в Закона за лекарствата е предвидена възможност там, където няма аптеки, общопрактикуващите лекари и лекарите по дентална медицина да продават лекарства или да се отварят аптеки на втори адрес“, допълни още той.

СПОДЕЛИ