Русия с трета ваксина и ефективно лекарство срещу коронавирус

"Арепливир" подобрява състоянието до пълно оздравяване на 90% от пациентите и вече е в аптеките, на третия ден спира температурата, а на петия - нормализира насищането на кръвта с кислород

357
лекарство

Русия вече може да се похвали с трета ваксина и ефективно лекарство срещу коронавирус. Центърът за изследване и развитие на имунобиологични препарати „П. М.Чумаков“ в Москва е приключил предклиничните изпитвания и очаква разрешение за клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирусна инфекция, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от директора на научната институция чл.-кор. Айдар Ишмухаметов.

„Предклиничните проучвания на нашата ваксина доказаха формирането на стабилен имунен отговор. След успешното приключване на клиничните изпитвания, масовото производство на нашата ваксина може да започне през ноември тази година. Ваксината ще бъде течна, с две апликации през 14 дни“, обясни ученият, цитиран от агенцията.

Това е третата създадена в Русия ваксина срещу COVID-19, след като преди малко повече от месец стана ясно, че други два института в страната са регистрирали свои продукти – първа бе ваксината „Спутник В“ на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф. Гамалея“, веднага след нея бе съобщено, че Изследователският център „Вектор“ край Новосибирск също има създадена своя ваксина.

Първите количества „Спутник В“ бяха произведени на 15 август, като тези дози бяха предвидени за имунизация на лекари и учители. Генералният директор на „Вектор“ Ринат Максютов пък обяви, че пускането на новосибирската ваксина в производство е предвидено за ноември.

В същото време приемът на руското лекарство „Арепливир“ за лечение на коронавирус подобрява състоянието до пълно оздравяване на 90% от пациентите, съобщи ТАСС. Агенцията цитира изявление на член-кореспондента на Руската академия на науките и директор на Медицинския институт на Мордовския държавен университет Лариса Баликова.

„Употребата на „Арепливир“ в сравнение със стандартната терапия показа неговата ефикасност при оздравяването, което е с 4 дни по-кратко. Забележителна е и честотата на оздравяване на пациентите под амбулаторно наблюдение, достигаща 90 на сто“, изтъкна Баликова. По нейните думи предложената схема на лечение предвижда приема на 70 таблетки по време на курса, независимо от телесната маса на пациента. При изпитанията с препарата той предизвикал спиране на треската още на третия ден на лечението, както и нормализация на насищането на кръвта с кислород още на петия ден. Подобрява се състоянието на белите дробове до пълното им излекуване при абсолютното мнозинство от пациентите.

„Терапията с „Арепливир“, който се характеризира с добра поносимост, е позволила да бъде прекратено преминаването на заболяването до по-тежки форми и животозастрашаващи състояния“, изтъкна Баликова. Лекарството се произвежда в предприятието „Биохимик“ в град Саранск, преминало е през регистрация и може да се прилага амбулаторно. В изпитанията на „Арепливир“ участваха 200 пациенти на възраст от 18 до 80 години, хоспитализирани с коронавирусна инфекция в пет града на Русия.

Преди два дни препаратът се появи в московските аптеки. Опаковка от лекарството струва 12 320 рубли, което е около 268 лева, и може да се закупи с рецепта. „Арепливир“ е създаден на базата на „Фавипиравир“ и беше одобрен от руското здравно министерство още през юни, но досега се използваше изключително за лечение на пациенти в болници.

СПОДЕЛИ