Домашен тест за 10 лева казва грип или коронавурс

Очаква се новите бързи тестове да са на пазара още следващия месец, съобщи проф. Ива Христова

429
тест

Нов бърз домашен тест надеждно може да разграничи грип от коронавирус, съобщи заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, цитирана от БНР.

По думите й тестовете вече са разработени и ще достигнат и до нашия пазар съвсем скоро – очаква се това да стане още следващия месец. „Те ще са на достъпна цена от около 10 лева и всеки ще може да си ги закупи и да се изследва лесно в домашна среда“, обясни проф. Христова. Тя добави, че това е важно, защото в първите 24 часа не може да се разбере дали сме заразени с коронавирус или е грип, тъй като началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси. Тези тестове ще са доста по-надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове.

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симтоми, това важи и за децата“, каза още проф.Христова. Специалистът заяви, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.

В същото време 130 лв. ще е таксата за изследване чрез полимеразна верижна реакция (PCR тест) за доказване на COVID-19 в Националния център по заразни и паразитни болести и РЗИ. Тя ще важи в случай, че тестът е поискан от физическо или юридическо лице, а не е назначен от лекар. Това постановяват промени в Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол, публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

СПОДЕЛИ