Всяка четвърта болница не иска пациенти с COVID-19

Удължават извънредната обстановка до края на ноември, безплатните ваксини за грип ще са при джипитата до месец, обяви доц. Ангел Кунчев

415
болници

Всяка четвърта болница у нас не иска да лекува пациенти с COVID-19, макар че в 54 % от лечебните заведения има разкрити инфекциозни отделения. Най-много от признаващите, че няма да се включат в битката срещу коронавируса са частни болници. Изцяло без негативни нагласи към лечението на пациенти с COVID-19 са единствено областните болници. Две трети не изключват и съпротива от персонала, ако се наложи да се приемат още заразени. Това показват данните от анкетата на „Индекс на болниците“, подготвена с експертното съдействие на МУ-Варна и представена днес пред медиите. В анкетата са участвали 55 болници от цялата страна или 20% от всички 278 заведения за активно лечение. От тях 85% са многопрофилни, а 13% – специализирани. Според формата на собственост – 15% са държавни, 31% са общински, 25% са смесени (държавна и общинска собственост), 29% са частни.

91% от болниците изпитват финансови затруднения след настъпването на пандемията. Най-голям е този проблем – 100%, при общинските и областните болници. В по-малка степен той засяга изцяло държавните и частните лечебни заведения. Най-спокойни за финансовото бъдеще изглеждат държавните болници – 50% сред тях смятат, че то ще се подобри.

Лечебните заведения се чувстват относително спокойни относно оборудването, с което разполагат, за да посрещнат пандемията през есенно-зимния период. 78% декларират, че разполагат с достатъчно дезинфектанти и предпазни средства. Отново по-положително настроени са държавните и частните лечебни заведения. По-притеснени за това дали количествата ще им стигнат са областните и общинските болници.

Липсата на медицински специалисти е много голям проблем за лечебните заведения. 62% от мениджърите смятат, че болниците, които ръководят, не разполагат с достатъчно медицински персонал в момента. Проблемът е по-голям за публичните болници – 71% от общинските и областните лечебни заведения, както и 62% от държавните, декларират, че изпитват дефицит в това отношение, докато липса на кадри има в 44% от частните болници.

Най-голям е недостигът на медицински сестри. 87% от отговорилите нямат нужните специалисти по здравни грижи, като всички общински лечебници признават, че нямат нужния им брой медицински сестри. Липсата на инфекционисти и реаниматори също е голяма. Близо 90% от болниците в анкетата разполагат с нула до двама инфекционисти, а 27% с нула до двама реаниматори. Най-голяма нужда от реаниматори смятат, че имат държавните болници – 62% от анкетираните, и областните – 57%. При инфекционистите най-голяма е потребността сред областните – 86%, и частните – 56%.

Сред болниците, които имат най-големи притеснения за това как ще се справят с пандемията през зимата, са общинските и частните, докато по-уверени във възможностите си са държавните и областните.

Директорите на болниците виждат решение на проблемите в изплащането на 100 % от прогнозния бюджет на касата за лечебните заведения (в момента НЗОК превежда до 85 % от лимитите на тези, които не са отчели достатъчно дейност) и целево финансиране от МЗ за инфекциозните отделения.

COVID-19

Следващото удължаване на извънредната обстановка да е с два месеца – до края на ноември. Това ще предложи на МС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи самият той по време на дискусията. Сегашната извънредна обстановка изтича на 30 септември. Според доц. Кунчев е разумно следващата да се удължи с два месеца. Така от една страна се пести чисто административно време за приемане на процедурата по удължаване от МС, освен това предвид новата учебна година, очакването и на други вируси и увеличаването на случаите в Южна Европа, се предполага, чe ще има втора вълна и у нас. „Това от своя страна налага по-дългото задържане на извънредната епидемична обстановка“, обясни доц. Кунчев. Но подчерта, че това не означава задължително нови мерки или затягане на сегашните, а дава възможност за адекватни действия. По думите му в момента България е на трето място по смъртност в Европа, а по заразени на глава население – на около 20-то.

Относно безплатните ваксини за грип за хора над 65 години, доц. Кунчев обяви, че НЗОК вече е получила договора с доставчика, очаква се неговото подписване и придвижването на вноса в  България. Очакванията са до средата на октомври ваксините да са при личните лекари. „Ваксините за свободна продажба вече са в аптеките“, добави главният държавен здравен инспектор.

„Нито една болница не източва здравната каса с COVID-19, а НЗОК осигурява достатъчно средства за финансиране на диагностиката и лечението на заболяването у нас“, обяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той отчете, че до момента касата е платила за лечение на 5102 пациенти в болница с коронавирус и за малко над 19 000 PCR-теста при дневен лимит от 2800. Проф. Салчев бе категоричен, че няма да позволи на никое РЗИ или щаб да създават нови структури, наречени COVID-отделение. „Няма да се съглася, че ще сключваме договори, по която и да е пътека, без да има осигурените специалисти, защото в противен случай поставяме в риск здравето на пациента“, уточни той.

СПОДЕЛИ