Болници и пациенти пестят на НЗОК 200 млн. лева

Очертаващият се огромен излишък в бюджета на касата може да бъде загубен, ако БЛС и Надзорният съвет не се разберат как да бъде похарчен

410
здраве

Огромен излишък се очертава в бюджета на НЗОК, пресмятат експерти. Той се дължи основно на по-малкото хоспитализации заради пандемията и страха на пациентите да не се заразят, търсейки лекарска помощ.

Според публикувана от касата информация за изплатените средства на болниците до края на юли 2020 година, лечебните заведения са получили 1,311 млрд. лева. Още 180 милиона лева са отчетени от болниците за месец август или общо към 1-ви септември касата има разходи (платени и начислени) за около 1,5 милиарда лева. Според Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., за болнична помощ са предвидени 2,247 млрд. лева, плюс 50 милиона лева от резерва, който е на стойност 139 милиона лева. Така през тази година болниците би трябвало да получат 2,300 млрд. лева от НЗОК.

Разликата между сумата по бюджета – 2,3 млрд. лева, и разходите до края на август – 1,5 млрд. лева, е точно 800 милиона лева. С тях трябва да се плати дейността на болниците за 3 месеца – септември, октомври и ноември (декември винаги се плаща от бюджета за следващата година). Това прави средномесечно по 267 милиона лева. За сравнение до края на август, болниците са получили средно по 167 милиона лева, а дори и през оставащите 3 месеца да успеят да изработят планираните си лимити, то касата ще им преведе по 187 млн. лева, колкото е средномесечният разход, разчетен в бюджета. Дори да се добавят 10% върху тази сума, с колкото се увеличиха цените на клиничните пътеки от 1-ви август, сумата ще набъбне до 206 милиона на месец или 618 милиона лева общо. Остават около 180 милиона лева, от които 75 млн. лева са определени с последното изменение на Закона за изплащане на надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.

Така сметката показва, че към 31 декември ще останат най-малко 105 милиона лева по перо болнична медицинска помощ. Сума от такъв порядък или малко по-малко ще остане и от дейностите в извънболничната помощ. Само при плащанията за лекарства ще има известен преразход, но според правилата той ще бъде покрит от фармацевтичната индустрия.

Ако не бъде платен очертаващият се излишък до края на 2020 г., тези около 200 милиона лева от здравните ни вноски, ще бъдат безвъзвратно загубени за системата и ще бъдат върнати във фискалния резерв. Или в най-добрия случай с парите от тази година ще се плаща авансово за следващата, както стана през 2019 г. За да не се случи това Надзорният съвет на НЗОК, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз трябва да постигнат договорка как и за какво да бъдат използвани неусвоените средства от здравните вноски на осигуряващите се. На този фон българските пациенти доплащат почти половината от разходите за здраве от джоба си, а дълговете на лечебните заведения вече минаха 700 млн. лева.

СПОДЕЛИ