Фондация ще дава по 500 лева на млади лекари и сестри

Идеята е на собственика на частна болница в Пловдив д-р Динко Младенов, все още не е ясно как ще се подбират стипендиантите, колко време ще получават бонусите и ще има ли обвързващи клаузи

507
фондация

Нова фондация ще дава по 500 лева на месец на млади лекари и сестри, а целта е да ги насърчи да останат да работят у нас. Учредител на „Млади медици за България“ е собственикът на частната пловдивска болница „Медикус Алфа“ д-р Динко Младенов, а основната идея на фондацията е тя да подпомага финансово медицинските ни кадри.

„Доброто здраве на нацията е по-ценно от най-голямото богатство – за да се реализира това трябва първо обществото да разбере, че може да получи качествено здравеопазване в страната си, и второ, младите специалисти да повярват, че могат да бъдат оценени тук – както морално, така и финансово“, посочват от фондацията.

Като начало „Млади медици за България“ ще подпомага с половин основна заплата на млад лекар на месец специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене.

Първите 25 бенефициенти ще получат ежемесечна финансова подкрепа от по 500 лв. още от октомври 2020 г., но все още не е ясно как са избрани те, как ще се подбират бъдещите стипендианти, колко време ще получават бонусите и ще има ли обвързващи клаузи.

Официалният старт на работата на фондацията ще бъде даден на 22 септември от 18.00 ч. в Пловдив, а на събитието са поканени президентът Румен Радев, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, представителите на местната и държавната власт, дипломати, депутати, неправителствени организации, представители на бизнес и културен елит, всички директори на болници.

„Всички в една или друга степен сме потърпевши от кадровия дефицит в здравната система. Ежегодно стотици млади медици напускат България в търсене на по-добри условия за професионална реализация. Време е да вземем нещата в свои ръце и да спрем обезкръвяването на здравната система“, призова колегите си управители на лечебни заведения д-р Младенов.

Банковата сметка за всички, желаещи да подкрепят каузата на фондацията „Млади медици за България“ е: BG31UBBS80021098963140, Банка – ОББ.

СПОДЕЛИ