Д-р Рада Прокопова: Бездимните продукти намаляват атеросклерозата, имат ефект и при ХОББ

Рискът, свързан с пушенето на цигари е 1, но спада до 0.01 при употребата на електронни цигари и до 0.02 при IQOS, заяви международно признатият онколог проф. Давид Хаят

д-р Рада Прокопова
Медйната среща за намаляване на вредата от тютюна събра на живо и он лайн 100 участника от повече от 20 държави от 4 континента. Тя бе организирана от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст – приоритети на съвременното здравеопазване”.

Навлизането на устройствата за нагряване на тютюн и намаленото излагане на токсични вещества в аерозола им може да промени картината с развитието на атеросклероза, заяви водещият кардиолог д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“, по време на международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в София. По думите й преминаването към устройствата с нагряване на тютюн веднага оказва влияние и в подобрението на картината при ХОББ. „Иначе при сърдечно-съдовите заболявания тепърва ще има да се работи, за да се намали вредността от никотина“, допълни обаче д-р Прокопова.

Пряко свързани с тютюнопушенето са над 25 болести, тясна е връзката на вредния навик и с увреждането на кръвоносните съдове. „И понеже те са в цялото тяло, то тютюнопушенето е свързано с увреда на цялото тяло. От цигарения дим са изолирани над 7000 химически вещества, 90% от които са токсични и вредни – катран, въглероден окис и други дразнещи токсични вещества“, алармира кардиологът от „Св. Анна“.

И макар да няма лекар, който да не е обяснявал на пациентите си, че техните цигари са в основата на заболяванията им, за заклетите пушачи, които не могат да се откажат, алтернатива са бездимните устройства, смята д-р Прокопова. “Това са продукти с намален риск и с потенциал да намалят риска от развития на заболявания, свързани с пушенето, в сравнение с продължителното пушене. Концентрациите на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия са намалени с 95% в сравнение с цигарения дим. Концентрациите на 12 вещества в аерозола, пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания, са намалени с 93%. Това би трябвало да промени картината на сърдечно-съдовите заболявания поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото по отношение на хипертонията и на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, ендотелната дисфункция или темпът на атеросклероза намалява, оксидативният стрес – също. Имаме достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества  в тези изделия поне способстваме да намалим част от тези вредности, които въздействат на сърдечно-съдовата система, ако пушим“, обясни специалистът.

Според нея най-голямата полза от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно. „Защото пасивното пушене е с почти същия риск като активното. То е свързано и с по-чести аборти при бременни жени. Ако има пушач в семейството, той трябва да сведе до минимум риска за близките си. При децата това е голям проблем –  превръщате децата си в астматици, които ще имат системни проблеми с белите дробове, ако пушите до тях, повишава се честотата на респираторни инфекции, повишен е рискът от синдрома на внезапна сърдечна смърт. Докато при използването на нагреваемите изделия на закрито се намалява драстично концентрацията на вредните частици във въздуха в сравнение с пушенето на цигари“, подчерта д-р Рада Прокопова.

„Трябва по всякакъв начин да се преборим с вредата от цигарите. Ежедневно като лекари, които не подкрепяме по никакъв начин тютюнопушенето, трябва да търсим алтернатива. Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат тютюнопушенето, но не могат да го направят“, обясни и кардиологът проф. Борислав Георгиев, който беше модератор на медийната среща за намаляване на вредата от тютюна.

А според председателя на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков тази вреда може да бъде избегната с бездимни алтернативи, които не горят тютюна, защото именно горенето е основният процес, при който се отделят повечето токсични вещества при пушенето.  

„Подходът за намаляване на вредата представлява това да се доставя никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така избягваме високите температури, които нарастват с всяка дръпка на цигарата, тъй като през едно огънче прекарваме кислород от атмосферния въздух.  За разлика от това системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса. И при всяко дръпване, вкарваме студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл. Това е несъпоставимо с горенето“, допълни проф. Момеков. Той цитира проучвания при пациенти по отношение на белодробната и сърдечно-съдовата функция. „Маркерите се променят в посока, в която се променят, тогава, когато сме спрели цигарите. И е важно, че тези данни са потвърдени от независими изследвания, които не са спонсорирани от индустрията“, подчерта още фармакологът.

„Иновациите като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари може да са по-малко вредна алтернатива на пушенето. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене. Рискът, свързан с пушенето на цигари е 1, но спада до 0.01 при употребата на електронни цигари и до 0.02 при IQOS“, заяви международно признатият онколог проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето и член на борда на Американското дружество по клинична онкология. Популярният френски онколог проф. Хаят е изследовател на връзката между храненето и онкологичните заболявания и има издадени книги по темата, сред които международният бестселър „Антираковата диета“.

По думите му рисковото поведение на хората  трябва да се промени, за да се намали и вредата. „Ако шофираш бързо, увеличаваш риска от катастрофа. И затова сме измислили предпазните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е вредно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме създали и статините, тромбоцитните антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни продукти. При секса, за да се избегне HPV рак, ползваме кондоми и прилагаме ваксинации. Защо не правим това и по отношение на тютюна, при условие, че знаем, че спирането на цигарите е трудна задача за много от пушачите. 64% от хората не спират цигарите, дори когато чуят диагнозата рак на белия дроб“, каза още проф. Хаят.

„Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат – между 6 и 30. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ“, заяви медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. По думите му програмите за намаляване на вредата може да помогнат да се спаси животът на заклетите пушачи. Той допълни, че има надежда бездимните продукти да повлияят при картината на сърдечно-съдовите заболявания и усложненията при бременност. „Що се отнася до заболеваемостта от рак – за там трябва време, за да се наблюдава промяна и резултат“, коментира той.

Изводите на българските и световните кардиолози и онколози идват 2 месеца след като един от най-авторитетните регулатори – Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA), заяви в решението си, че системата за нагряване на тютюн IQOS е подходяща за промотиране на общественото здраве и заяви, че употребата води до намалено излагане на вредни вещества в сравнение с конвенционалните цигари.

 

СПОДЕЛИ