Бутат скелето на детската болница, вдигат нова

От "Главболгарстрой" са се съгласили на заданието за същите пари – 78 млн. лева без ДДС, а обществен съвет ще наблюдава изграждането, но членовете му ще са без заплати, обяви министър Ангелов

болница

40-годишното скеле в двора на Александровска болница, определено за сграда на Национална детска болница ще бъде съборено и ще бъде вдигната модерна постройка, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на обществена дискусия за бъдещето на проекта. Той увери, че това ще стане без оскъпяване на вече спечелената от „Главболгарстрой“ поръчка за 78 млн. лева без ДДС. „Няма да струва повече пари на данъкоплатците, няма да се удължава срокът за изпълнението и всичко ще бъде направено безопасно и бързо“, проф. Ангелов. По думите му това е единственото законово решение, при което не се губи време.

„Провели сме разговори с „Главболгарстрой“. Те са готови на този вариант, след като скелето бъде бутнато, ще се изготви нов проект за болницата. Ще има и широко обществено обсъждане, а преди това ще се сондира мнението на всички лекари“, обясни здравният министър.

Той търпеливо изслуша на открита пред медиите дискусия всички мнения, припомняйки на участниците, че каузата е национална, а залогът е здравето на децата. Тази вметка на министъра обаче съвсем не потуши страстите, а мненията на строители, проектанти, инженери, архитекти, лекари, политици, общественици, НПО-та и пациентски организации се мятаха от сградата е годна и от нея може да се направи всичко, през мястото е подходящо, но скелето е дори опасно, до търсене на ново място, започване на цялата процедура отново и молба за помощ от чужди експерти. Все пак всички подчертаха, че България има нужда от детска болница и че тя трябва да бъде построена в спешен порядък. От БЛС и пациентски организации „Заедно с теб“ и фондация „Искам бебе“ подкрепиха идеите на МЗ.

болница

Според строители събарянето ще удължи сроковете, ще струва повече пари и може да е опасно при взривяване. От „Главболгарстрой“ обаче обясниха, че събарянето на старата сграда може да приключи до края на годината, а строителството на новата да започне до 1 година, считано от сега. Скелето ще бъде съборено не с взрив, а механично, етаж по етаж и без рискове за клиниките наоколо.

Да не се използва сегашното скеле настояваха повечето лекари и архитекти, тъй като то е строено преди 40 години и не може да бъде пригодено към нуждите на съвременна детска болница. Припомняме, за същото се разбраха различните лагери на среща при премиера Бойко Борисов преди повече от 3 месеца. Това даде и повод на депутата от БСП проф. Георги Михайлов да обяви, че от левицата ще настояват проектът да стане стратегически приоритет за Министерския съвет.

Така след тричасови дебати стана ясно, че страната ни ще има модерна многопрофилна детска болница най-късно след около 4 години. Според представения от изпълнителя на поръчкана 3D модел, изготвен по заданията на здравното министерство, новата сграда ще е на 12 етажа, като два от тях ще са подземни. Болницата ще разполага с 350 легла плюс 50 за дневен стационар, 36 отделения, Диагностично-консултативен блок, супермодерно  спешно приемно отделение, кръвен център, център за хемодиализа, реанимация с различни сектори на цял етаж, както и зали за роботизирана, хибридна и конвенционална хирургия. Предвижда се персоналът, който ще работи в новото лечебно заведение, да наброява 1200 души.

Проф. Ангелов съобщи още, че обществен съвет ще наблюдава изграждането на болницата, но членовете му ще работят без заплати. В него ще влязат представители на строители, архитекти, лекари, пациенти и служители на МЗ. „Съветът ще има консултативни функции, но не той ще взима решенията“, даде да се разбере кой носи отговорността здравният министър. Припомняме, от Националната инициатива „За истинска детска болница“, в която превалират представители на една дясно-либерална политическа сила, поискаха съветът да се създаде с постановление на правителството или иначе казано членовете му да получават заплати от бюджета, решенията му да са задължителни и да дава становища за всички политики в областта на детското здравеопазване. От инициативата дори бяха предложили 11 свои представители за членове. Дали при новите обстоятелства интересът им ще се запази, предстои да стане ясно при конструирането на съвета.

СПОДЕЛИ