България готова да получава органи от Евротрансплант

Преди дни, при обявена донорска ситуация в Прага, страната ни беше одобрена да вземе черен дроб, но в последния момент органът се оказа негоден и го отказахме, съобщи здравният министър

Евротрансплант

България вече е готова да получава органи от Евротрансплант и по линия на IT платформата FOEDUS, съобщи за Скенер.нюз здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той разказа за донорска ситуация в Прага преди дни, при която страната ни е била одобрена да получи черен дроб, но в последния момент органът се оказал негоден и сме го отказали. „Ние заявихме желанието на българската държава да получи черния дроб и бяхме одобрени. Трябваше да излети самолет за Прага, премиерът Бойко Борисов веднага даде разрешение това да се случи, екипите бяха готови, но вечерта в 24.00 часа колегите, които са вземали другите органи от донора са видели, че черният дроб е абсолютно циротичен и не е подходящ да бъде трансплантиран и ние отказахме полета в последния момент от летището“, обясни проф. Ангелов.

Но, по думите му, това означава, че има създадена организация от страна на МЗ ежеминутно да се следят такива ситуации. „И ако има някъде подходящ донор да се докладва веднага на най-високо ниво и да изпратим самолет за орган по линия на Евротрансплант или чрез IT платформата FOEDUS. Защото ние сме коректни партньори и за нас е важно работата да върви добре като двустранен процес“, подчерта здравният министър.

Така България най-после ще може да се възползва от членството си в Евротрансплант. Особено при спешна нужда, когато на някой от пациентите в листата на чакащите буквално му остават часове живот без трансплантация. Разбира се, при условие, че някъде в Европа има донорска ситуация, в дадената страна няма подходящ рецепиент, а органът е съвместим с наш пациент.

Откакто сме асоцииран член на Евротрансплант, сме получили само един бъбрек, а сме пратили в различни страни 32 органа, с които са били спасени 11 пациенти, нуждаещи се от бял дроб, на 12 е присаден черен дроб, 2-ма са с нови бъбреци, а у 7 чужденци туптят български сърца. Това показват данните от сайта на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, под чиято шапка са и дейностите по трансплантации. Важно е обаче да се отбележи, че 3-ма българи са изпратени във Виена за присаждане на бял дроб, благодарение на това, че родни донори са помогнали на пациенти в други държави.

По линия на FOEDUS пък сме предоставили 4 бъбрека и един черен дроб, а за година и половина не сме получили нито един орган, ако изключим последната ситуация, при която заявеният черен дроб се оказва негоден за трансплантация.

Въпреки неуспешния опит, одобрението на нашата заявка е добър знак, коментираха пред Скенер.нюз родни трансплантолози. През 2020 г. у нас са реализирани едва 4 донорски ситуации и заради епидемичната обстановка, а в листата на чакащите са записани 1161 българи. Най-много от тях се нуждаят от нови бъбреци.

За плановете си като министър, за парите за болниците за догодина, за заплатите на лекарите и сестрите, за здравните показатели на нацията и за ситуацията с COVID-19 у нас проф. Костадин Ангелов избра да говори пред Скенер. нюз. Интервюто със здравния министър очаквайте в понеделник, 14 септември.

СПОДЕЛИ