При симптоми на COVID-19 – директно в Инфекциозна болница

Основната цел е всеки пациент, транспортиран от ЦСМП или самонасочил се, да получи качествена и навременна медицинска грижа – преглед, изследване и лечение, без направление и без заплащане, заяви министър Ангелов

850
COVID-19

Всеки пациент с грипоподобни симптоми може без направление от личен лекар да посети разкрития в началото на септември Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19 в Инфекциозната болница в София. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Центърът има за цел да преустанови движението на пациенти по кабинетите на личните лекари и различните болници, подчерта министърът на здравеопазването.

„Основната цел на Координационния център е всеки суспектен пациент, транспортиран от ЦСМП или самонасочил се, да получи качествена и навременна медицинска грижа – основен общ преглед, изследване и лечение – болнично или в домашни условия, в зависимост от хода на заболяването“, обясни проф. Анггелов. По думите му всичко това е напълно безплатно за пациентите.

„Екипите, работещи в центъра, включват лекар, медицинска сестра, санитар и експерти от СРЗИ и РЗИ София – област. Те разполагат с информация за броя на свободните легла за неусложнено протичане на COVID-19 и броя на реанимационните легла. След първичен триаж от екипите на ЦСМП, суспектните пациенти се транспортират в Координационния център, където медицинският екип прави първоначална оценка на здравословното им състояние и снема данни за придружаващи заболявания и обстоятелства, които биха могли да утежнят протичането на заболяването. По преценка на лекарите се извършва PCR тест за доказване на коронавирусна инфекция. При необходимост от хоспитализация, медицинският екип взима решение към кое лечебно заведение трябва да бъде насочен пациентът. В центъра се извършва и частично епидемиологично проучване, включващо и събиране на данни за контакт с потвърдените случаи“, разясни министърът.

Според него, разкриването на единен център, в който да се извършва триаж на пациентите и те да бъдат насочвани към подходящо лечебно заведение в зависимост от индивидуалното им състоянието и степента на тежест на протичане на болестта, е пример за добра практика за осигуряване на качествени медицински грижи, която може да бъде прилагана и в други области на страната. Такъв център вече работи и във Варна.

СПОДЕЛИ