Комисия ще избира шефовете на болниците и бордовете

Членовете в съвета на директорите вече ще трябва да се явяват на конкурс, гласят законови промени, предложени от д-р Даниела Дариткова

1485
болниците

Комисия към Агенцията за публичните предприятия и контрол, която е наследник на бившата Агенция за приватизация, да избира членовете на борда на директорите на болниците. Това предлага председателят на групата на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова с промени в Закона за лечебните заведения.

Идеята е съветите на директорите на обществените болници да се избират от комисия от 9 члена след конкурс. Трима от членовете в нея ще са назначени от здравното министерство, трима ще са на агенцията, а трима ще са независими експерти, необвързани със съответната болница. Според запознати все още не е ясно дали поправката няма да важи и за назначаването на самите шефове, които и в момента минават през пресявката на конкурс, но провеждан от МЗ. Така на практика занапред здравният министър ще има по-малко власт при определяне на шефовете на болниците.

По сега действащото законодателство с конкурс се избират само управителите на болниците, а членовете на борда на директорите се назначават от принципала на лечебното заведение  – Министерството на здравеопазването или общината. В областните болници решението се взима от общото събрание на акционерите.

„Целта е да се уеднаквят критериите, тъй като обществените болници също са публични предприятия“, мотивира се Дариткова. Не е тайна обаче, че всяка политическа сила, когато дойде на власт, първо се прицелва в смяна на директорите на държавните болници.

С промените ще се запази възможността на директорите да преподават в университетите. За тази цел обаче ще се измени Закона за публичните предприятия, като се разреши на преподавателите да са членове на борда и да имат и друг трудов договор.

Също така ще се запази броят на членовете в бордовете, въпреки че според Закона за публичните предприятия бордовете на големите болници трябва да са от 5 души. С изрична поправка се уточнява, че за лечебните заведения остава настоящият ред в съвета на директорите да има само по 3-ма души. Занапред обаче всички те ще имат право на заплата, а до момента тези от тях, които бяха държавни служители, не получаваха второ възнаграждение.

СПОДЕЛИ