Мислят дали да паднат лимитите за държавните болници

Депутатите дадоха зелена светлина на плащането на до 75 млн. лева надлимитна дейност

399
лимитите

Дискусия дали да паднат лимитите на месечните бюджети на държавните болници предлагат от парламентарната група на патриотите. Това стана ясно по време на днешното заседание на здравната комисия, на която с пълно единодушие депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 г., с която се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г.

Става дума за до 75 млн. лева, а по данни от Информационната система на касата стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности за 2015 г. е 50 253 000 лева, а неизплатените средства за главници по заведени дела срещу НЗОК са 22 443 000 лв. За 2016 г. надлимитната дейност е на стойност 28 627 000 лв., а главниците са за 15 476 000 лв. Това съобщи пред парламентарната комисия управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. „Време е тези неизчистени отношения да бъдат приключени“, заяви той и уточни, че до момента над 6 млн. лв. са изплатени на лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу фонда.

„Надлимитните дейности са основно на държавни болници, които не могат да върнат пациент. Сериозно трябва да се помисли дали да има лимити за следващия бюджет“, заяви д-р Калин Поповски от Обединените патриоти. „Подкрепяме актуализацията на бюджета, възстановява се справедливостта да бъде изплатена отчетената, но незаплатена дейност на болниците. Лечебните заведения понасят най-голямата тежест на пандемията, но не можем да ги делим по вид на собствеността, защото всички изпълняват договорите с НЗОК“, контрира обаче председателят на комисията и шеф на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя призна, че прогнозните бюджети не са най-доброто, но ограниченията няма как да отпаднат, без да бъде въведена Единна електронна здравна система, чийто старт за пореден път беше отложен.

Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов пък предупреди, че така предложеният законопроект е непълен, защото не е предвидено заплащането на съдебните разноски на вече завелите дела срещу касата болници. „За много от лечебните заведения ще е по-изгодно да си изчакат делата, отколкото да получат дължимите средства по този начин“, посочи той.

От ДПС също подкрепиха с известна уговорка законопроекта, с който се дава зелена светлина за изплащането на надлимитната дейност. „Ние ще ви подкрепим, не за друго, а за да покажем на работещите в системата, които се бориха за това, че това е правилното действие. Имаме обаче много въпроси. На първо място трябва ясно да се каже има ли надлимитна дейност или няма. Смятаме, че дискусията за лимитите тепърва предстои“, каза д-р Нигяр Джафер и обеща останалите въпроси да постави в пленарна зала следващата седмица.

СПОДЕЛИ