Лечение със стволови клетки във ВМА

Регенеративната медицина е показала голям потенциал при травматични и дегенеративни увреди на опорно-двигателния апарат, казва д-р Владимир Стефанов

486
ВМА

Иновативно лечение със стволови клетки прилагат във ВМА за лечение на травматични и дегенеративни увреди на опорно-двигателния апарат, съобщиха от болницата.

„Основните насоки за приложение на подобни методики към момента са в посока стимулиране на костното срастване, лечение на хондрални увреди, неврологични увреди, увреждания на сухожилия и връзки, лечение на труднозарастващи рани и други“, обясни д-р Владимир Стефанов, началник на отделение в Клиниката по „Ендопротезиране и реконструктивна хирургия” на ВМА.

Зрялата хрущялна тъкан е изолирана от кръвоносната система, което прави спонтанната й регенерация труден и бавен процес. Именно поради това, дори малки дефекти на хрущяла могат да се задълбочат и да доведат до необратими ставни увреди, включително и при млади хора. Основните причини за остеоартрит (артроза) са напредването на възрастта, различни травми или ревматологични заболявания, които водят до засягане на ставите.

„Съвременният подход в тези случаи е употребата на стволови клетки, които да доведат до изграждане на хрущялна тъкан на мястото на увредата“, подчерта д-р Стефанов, чийто екип въвежда иновативното лечение във ВМА. По думите му за лечението на артрозата лекарите разполагат с много оръжия: симптоматичното лечение на болката и асептичното възпаление на ставите, болест- модифициращата терапия и множеството оперативни методи. „Но основният проблем на всички изброени терапии е тяхната ограничена възможност да регенерират ключовата тъкан в патогенезата на артрозата – хиалинния хрущял“, признава д-р Стефанов.

„Основният метод, който се прилага за вътреставна терапия на артрозата на колянната става с биологични методи, е приложението на костномозъчен центрофугат, богат на растежни фактори и плурипотентни мезенхимни стволови клетки. Използва се система за добиване и центрофугиране на костен мозък BioCue/Zimmer Biomet. Техниката започва с артроскопска диагностика на вътреставните хрущялни увреди. Показани за подобна терапия са увреди на хиалинния хрущял в лека до умерено-тежка степен. Освен потенциала да се диференцират в хрущялни клетки, мезенхимните стволови клетки и тромбоцитния концентрат, който се инжектира в ставата след центрофугиране, имат мощен противовъзпалителен и обезболяващ ефект върху ставата“, разказа още за иновативния метод д-р Стефанов.

Специалистът добави, че в болницата прилагат това лечение от 2 години, като наблюдават изключително добри резултати, но е нужно проследяване на пациентите и адекватна последваща рехабилитация.

 

СПОДЕЛИ