„Астра Зенека“ спря тестовете на ваксината срещу COVID-19 заради страничен ефект

Това може да се отрази на графика за разработването на серума, от който ЕС вече поръча милиони дози

168

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“ обяви временно спиране на клиничните проучвания на своята експериментална ваксина срещу COVID-19 след появата на страничен ефект при пациент, предават световните агенции.

„Астра Зенека“ е индустриалният партньор на Оксфордския университет и тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци във Великобритания, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Тя е в последната трета фаза на разработка, при която трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

„Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия“, заяви в комюнике говорител на компанията. „Това е рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, добави той.

Не се знае за какъв страничен ефект става дума и колко голям е той, но според специализираното издание „Стат“ пациентът, за когото става дума, ще се възстанови. Според доклад на New York Times, в който се цитира запознат със ситуацията, за участник от Обединеното кралство е установено, че има напречен миелит – автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление на гръбначния мозък и нервите. Все още обаче не е ясно дали заболяването е пряко свързано с експерименталната ваксина.

Това временно спиранне може да се отрази на графика за разработването на серума. Британският здравен министър каза в понеделник, че се надява да има резултати от клиничните изпитвания на „Астра Зенека“ до края на годината или до началото на 2021 г. Припомняме, лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефикасна. Сред тях е и България, чрез обща поръчка на ЕС.

В същото време вчера 9 фармацевтични компании излязоха с декларация, че няма да допуснат натиск върху тях за бързо пускане на пазара на ваксина, която не е минала през всички фази на изпитване и не се е доказала като безопасна и ефективна.

СПОДЕЛИ