Фармакомпании с декларация срещу натиска за ваксина

А първите дози от руския серум срещу коронавирус „Спутник В“ вече са на пазара

162
фармакомпании

Девет големи биотехнологични фармакомпании подписаха съвместна декларация за ангажираност, в която публично оповестяват намерението си да се придържат към „целостта на научния процес“, докато работят по създаването и одобрението на първите ваксини срещу COVID-19. Сред тях са AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer и Sanofi. Декларацията е отговор на все по-големия политически и икономически натиск за регистрация на ваксина и негативната обществена реакция срещу очакваните продукти, която вече се формира.

Директорите на деветте фармацевтични гиганта заявяват, че ще поставят безопасността и благосъстоянието на ваксинираните лица за техен основен приоритет. „Ангажираме се да продължаваме да се придържаме към високите научни и етични стандарти при провеждането на клинични изпитвания и да съблюдаваме строго установените производствени процеси. Да представяме за одобрение или разрешение за спешна употреба единствено след доказване на безопасност и ефикасност чрез клинично проучване Фаза 3, което е проектирано и проведено в съответствие с изискванията на експертни регулаторни органи като FDA. Да работим, за да осигурим достатъчно предлагане и гама от ваксини, включително тези, които са подходящи за глобален достъп“, заявяват още производителите.

Припомняме, през последните седмици в публичното пространство се появиха информации за възможен политически натиск за по-бързо одобрение на ваксини преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, а проучвания в редица европейски държави показаха известно недоверие към безопасността на новия и иначе така очакван продукт.

А междувременно руската ваксина срещу COVID-19 вече е пусната на пазара в страната. „Първата партида за профилактика на новия коронавирус Гам-Ковид-Вак (Спутник В), разработена от Националния институт по епидемиология и микробиология премина нужните изпитвания по качество и е пусната в обществен оборот“, съобщиха от руското здравно министерство. От ведомството добавят, че първите доставки за отделните региони се очакват в близките дни.

Въпреки съмненията към качеството и ефективността на руската ваксина, преди броени дни най-авторитетното медицинско списание „Лансет“ публикува резултати от изпитване, в които се твърди, че ваксината е добре приета и създава антитела.

СПОДЕЛИ