Откриха средство за защита от COVID-19

Нанотяло от лама блокира проникването на вируса в клетките

268
COVID-19

Революционен пробив в борбата с COVID-19 – учени откриха нанотела, които могат максимално ефективно да блокират навлизането на коронавируса в клетките. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature Communications, съобщава РИА Новости.

Специалисти от шведския Каролински университет са инжектирали южноамериканска лама алпака с шиповиден протеин, с помощта на който коронавирусът попада в клетките на тялото и след 60 дни нейните кръвни проби показали силен имунен отговор. След това учените клонирали и изследвали последователността на нанотела от В-лимфоцити на животното, които участват в производството на антитела.
В резултат на това изследователите идентифицирали тип нанотяло на Ty1, което се прикрепя към тези части на шиповидния протеин, които се свързват с рецептора ACE2, и с повишена ефективност предотвратява проникването на вируса в клетките на тялото.

Учените отбелязват, че откритите нанотела са значително по-малки по размер от конвенционалните антитела, по-прости са и по-рентабилни за производство и могат да бъдат адаптирани и от хората.

СПОДЕЛИ