Пушачите са с по-малък риск от заразяване с коронавирус

Всички получили руската ваксина са дали адекватен имунен отговор, обяви проф. Тодор Кантарджиев

254
коронавирус

Оказа се, че пушачите са с по-нисък риск от заразяване с коронавирус, защото пушенето с години води дотам, че има по-малко рецептори, за които може да се захване вирусът в клетките. Рецепторите са тези, които хващат вируса и той влиза в клетката и заразява. Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ, цитирайки задълбочено британско проучване. „Това не означава сега да се грабват цигарите, който пуши, да продължи да си пуши, но умерено“, уточни специалистът.

Според същото проучване, най-опасен е COVID-19 за хората с хронични и сърдечни заболявания, добави проф. Катарджиев. Припомнаме, че в болница у нас, по данни на регистъра на инвазивните кардиолози, с инфаркт в болница попадат много по-малко пушачи от непушачи, както и че любителите на цигарите оцеляват по-често при сърдечен удар, заради това, че недостигът на кислород е стимулирал и развил в сърцето нови кръвоносни съдове, наречени колатерали.

Проф. Кантарджиев увери, че ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. „Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат медиците на първа линия в борбата с инфекцията, а след това и хората от рисковите групи. Разчитаме много на ваксината срещу коронавирус. Това е един от начините за овладяване на респираторните инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение“, посочи той. За руската ваксина професорът смята, че „има надежда в тунела“, защото всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Директорът на НЦЗПБ напомни, че статия за ефективността и безопасността на „Спутник В“ преди дни се появи в най-престижното медицинско издание „Лансет“, което е намалило скептицизма на учените към руската ваксина.

По думите му 90% от българите спазват правилата, но има хора, „които явно се чувстват вътрешно незначими и искат да направят нещо, с което да изпъкнат“. Той добави още, че в момента заболяемостта намалява, висок е обаче броят на починалите.

 

СПОДЕЛИ