Roche с бърз тест, който различава SARS-CoV-2 от грип

Изследването установява за минути кой е причинителят на инфекцията, за 8 часа могат да се обработят над 1050 проби

179
Roche

Фармацевтичният гигант Roche е получил разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата FDA за тест за бързо разграничаване на причинителите на респираторни инфекции у хора. С него може веднага да се установи дали пациентът е заразен със SARS-CoV-2 или с един от двата типа грипни вируси – A или B, съобщиха от компанията.

„С наближаването на грипния сезон този нов тест е особено важен, тъй като SARS-CoV-2 и грипните инфекции трудно могат да бъдат разграничени само по симптоми. Сега, с един тест, здравните специалисти могат уверено да предоставят правилната диагноза и най-ефективния план за лечение на своите пациенти “, каза Томас Шинекер, главен изпълнителен директор на Roche Diagnostics.

Автоматизираните системи Cobas 6800/8800 на Roche, които се използват за тестване на SARS-CoV-2 и грип тип A или B, предлагат най-краткото време за получаване на резултат, допълват от компанията. Системите осигуряват до 96 резултата за около 3 часа и 384 резултата за системата cobas 6800 и 1056 резултата за системата cobas 8800 при 8-часова смяна.

Започва масовото производство на теста, той ще се предлага на всички пазари, които приемат продукти с маркировката CE. Засега обаче не е ясно дали иновацията ще стигне и до България и кога, нито на каква цена.

 

СПОДЕЛИ