Точат данни на фирми с фалшив имейл от името на МЗ

Неизвестни обещават безплатни маски и респиратори, за повече достоверност към съобщението е прикрепена и снимка на проф. Костадин Ангелов

172
МЗ

За съобщение с фалшиво съдържание, което граждани и организации са получили на електронните си имейл адреси от името на Министерството на здравеопазването, алармираха от МЗ.

От съобщението, изпратено от подател „label@gafood.hu”, ставя ясно, че е целта е събирането на фирмени данни. То гласи следното: „Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

От здравното ведомство информират всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ. „Прави впечатление, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря. За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър“, посочиха още от МЗ и допълниха, че остро осъждат подобен род спекулации. „Призоваваме всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19“, съветват от ведомството.

За фалшивия имейл вече е уведомена и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

СПОДЕЛИ