Доц. Александър Оскар: Избрал съм да съм лекар

Очната клиника на „Александровска“ предоставя най-добрата грижа за своите пациенти – покриваме цялата патология, развиваме наука и инвестираме много в профилактиката, заяви офталмологът

Оскар
Доц. Александър Оскар

За изборите в живота на лекаря, за новостите в лечението на очните болести и за работата в Клиниката по офталмология на Александровска болница – разговаряме с доц. Александър Оскар. Той е началник на Клиника по Очни болести на УМБАЛ “Александровска” ЕАД, ръководи Катедрата по Офталмология в Медицински Университет – София, секретар е на Българско Дружество по Офталмология и е председател на организацията на евреите в България „Шалом“.

Доц. Оскар, вече година и половина сте начело на най-голямата и престижна очна клиника в страната – тази в Александровска болница. Каква е равносметката и какво от амбициозната си програма успяхте да изпълните?

– Първо, бих искал да благодаря на председателя на Българското дружество по офталмология проф. Ива Петкова, която изключително много ни помага и без нейната помощ нямаше да съумеем да постигнем добрите резултати на Клиниката в момента. За това време успяхме значително да увеличим хората, които ни вярват и търсят помощ при нас, дори и в условията на Ковид не загубхме своите пациенти. Разбира се, по време на карантината приемахме основно спешни случаи, но от месец май работим на пълни обороти. Всички – от специализантите, през младите лекари, до по-опитните колеги работим като екип, който успява да съчетава не само лечебно-диагностичната дейност в клиниката, но и ангажимента, който имаме към Университета да преподаваме. Защото ние сме най-голямата база за обучение на студенти и специализанти по Офталмология в страната.

Освен обичайната патология, кои са уникалните заболявания, които се лекуват в Клиниката?

– Да, поемаме цялата патология, но разполагаме и с единствената специализирана детска очна структура, където приемаме пациенти от цялата страна. Дори днес оперирахме две бебета от Варна, които са недоносени и имаха ретинопатия. Организирахме транспортирането им до Клиниката по Неонатология на специализираната болница по педиатрия, където колегите се грижат за тях и днес направихме успешни лазерни интервенции, с които предотвратихме необратимата загуба на зрение на малките пациенти.

Уникално е и специализираното звено за пациенти с глаукома. Като социално-значимо, то изисква сериозни усилия – първо трябва да направим така, че да не пропуснем да диагностицираме навреме възрастните хора, след това да проведем адекватно лечение и изключително важно – след това да продължи проследяването им. Ние имаме сериозна традиция в това отношение.

Разполагаме и с отделение по витроретинална хирургия, където се осъществяват всички видове операции – включително и при травми на очите. Клиниката работи 24 часа и приема пациенти по всяко време на денонощието. Смея да твърдя, че предоставяме най-високото ниво на лечение и грижа за нашите пациенти.

По какви проекти работите в момента, можете ли да споделите за накой научен пробив?

– Нашият екип инвестира много усилия през последната една година в проследяване на причините за прогресия на късогледството. Предварителните ни резултатите показват, че липсата на Витамин Д оказва сериозно влияние върху прогресията на късогледството. Изследвали сме вече над 250 деца с миопия, като 95 % от тях имат сериозен дефицит на Витамин Д.

А като пробив напоследък в офталмологията мога да определя навлизането на едно ново лечение на сравнително рядкото заболяване Амавроза на Лебер (ретинална дистрофия), което обаче води до пълна и необратима слепота, а сега даваме шанс на пациентите поне частично да запазят зрението си.

Извън регулярния поток от пациенти, се занимаваме – в партньорство с други клиники – и с деца с ревматоиден артрит, при които се появава като усложнение неинфекциозен увеит, работим също така с пациенти с невро-дегенеративни заболявания. Развитието на науката за нас също е много важно, защото сме университетски център.

Изключително популярни са вашите инициативи за безплатни профилактични прегледи както за деца, така и за възрастни. Тази година какво да очакват нуждаещите се в тази посока?

– През последните 10 години вложихме изключително много усилия в профилактиката и превенцията на очните заболявания. Защото вярваме, че съвременната медицина е медицина на профилактиката. Прегледали сме безплатно над 30 000 деца в цяла България, а през последните няколко години правим скрининг на децата в детските градини в София. Редовно обявяваме и кампании за безплатни прегледи в болницата за възрастните хора, а също така посещаваме и трите общински дома в столицата. Миналата година оперирахме възрастни хора от социалните домове с катаракта напълно безплатно, включително им осигурихме и лещите. Така пациенти, които нямат възможност да си купят лещите и иначе не биха се оперирали, им дадохме възможност да виждат и да водят по-качествен живот. Надявам се и тази година да успеем да реализираме тази кампания.

Справяте се успешно с ръководството на Очната клиника, председател сте и на организацията на евреите в България „Шалом“, имате ли други амбиции – например да оглавите болницата някой ден?

– Нямам амбиции, нито сега, нито за в бъдеще да ставам директор. Вярвам в това, че ако искаш да бъдеш добър лекар, трябва да се посветиш изцяло на своите пациенти. Месечно съм ангажиран със здравето на 450 пациенти, както и с преподаване, а и както казахте съм председател на Организацията на евреите в Бълтария „Шалом“, където влагам не малко време и усилия. Защото, според мен, лекарят освен към здравето на пациентите, има отговорност и към здравето на обществото.

А ангажиментът да бъдеш директор на болница е съвсем различен от това да си лекар-клиницист и преподавател. И няма как да ръководиш лечебно заведение като „Александровска“ болница, ей така между другото, заедно с всичките си останали отговорности. Това звучи несериозно и безотговорно – както към пациентите, така и към болницата с нейния екип – лекари, сестри, санитари, администрация. Затова за себе си съм взел решение на този етап от своя живот на първо място да съм лекар, да съм преподавател и да работя за българската еврейска общност. И не на последно място, имам семейство, съпруга и деца, на които отделям внимание и грижи.

СПОДЕЛИ