Стероидите намаляват смъртните случаи от COVID-19 с 20 %

Изпитванията са извършени с ниски дози хидрокортизон, дексаметазон и метилпреднизолон в 7 държави сред пациенти в реанимация и помагат, независимо от пола и възрастта на болните

207
COVID-19

Лекуването на критично болни от COVID-19 с кортикостероиди намалява риска от смърт с 20 процента, показа анализ на седем международни изпитания, предаде Ройтерс. Резултатите накараха Световната здравна организация да актуализира препоръките си за лечението на COVID-19.

Данните са от отделни изпитания с ниски дози хидрокортизон, дексаметазон и метилпреднизолон. В тях са участвали пациенти, настанени в интензивни отделения. „Стероидите са евтин медикамент, до който има лесен достъп. Анализът ни потвърди, че те са ефективни за намаляване на смъртните случаи сред най-тежко засегнатите от COVID-19“, заяви Джонатан Стърн, професор по медицинска статистика от университета в Бристол.

Клиничните проучвания са извършени във Великобритания, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Испания и САЩ. Резултатите от тях са последователни – лекарствата помагат на най-тежко болните пациенти, независимо от възраст, пол или колко дълго преди това са боледували.

Анализът е публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация. Те потвърждават откритото през юни, че дексаметазона намалява смъртността сред тежко болните от COVID-19. Оттогава лекарството се използва широко в интензивните болнични отделения по света. То е първото, което доказано намалява смъртността сред заразените с коронавирус.

 

СПОДЕЛИ