Коронавирусът погуби цяла лекарска фамилия

Почина и съпругата на д-р Муса Вакльов и майка на д-р Емил Вакльов - медицинската сестра Ава Вакльова

334
лекарска фамилия

Коронавирусът погуби цяла лекарска фамилия. Днес в „Пирогов“ издъхна медицинската сестра Ава Вакльова. Преди нея COVID-19 отне живота на съпруга й – общопрактикуващия лекар д-р Муса Вакльов и на сина й – кардиолога д-р Емил Вакльов.

Така Белица за трети път потъна в траур. Ава Вакльова си отиде от този свят четири дни, след като община Белица отдаде почит към паметта на уважаваните и обичаните й съпруг и син. Тя бе първата диагностицирана в семейството и е била в най-тежко състояние от тримата.

Ден преди да издъхне синът й, двамата бяха посетени от здравния министър Костадин Ангелов в интензивното отделение на спешния институт. Медиците бяха интубирани още при постъпването си в „Пирогов“.

Предполага се, че семейството се е заразило от пациенти, които са работили в шивашки цех в Разлог. Практиката на д-р Муса Вакльов е била в с. Бабяк, община Белица и е обхващала пет села, а съпругата му е работила като сестра при него. Състоянието им рязко се е влошило по време на семейната почивка и след кратък престой в благоевградска болница тримата са били транспортирани в „Пирогов“.

Въпреки усилията на лекарите, никой от тях не успя да пребори инфекцията. Тримата медици издъхнаха един след друг в рамките на 12 дни. Общо 13 лекари, сестри, шофьори в спешна помощ и зъболекари загубиха битката COVID-19 от началото на пандемията у нас.

СПОДЕЛИ