Всички с COVID-19 на триаж в Инфекциозна болница, целта е по-бърз прием на правилното място

От днес в София заработи обещаният от здравния министър координационен център, където линейки ще карат съмнителните случаи, там ще ги чакат лекар и сестра, а при нужда веднага ще се извършва и изследване

250
COVID-19
Целта ни е по-бърз прием на заразените и то на правилното място, обясниха зам.здравният министър д-р Бойко Петков и шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев

Всички пациенти със симптоми на COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, от днес ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция. Това съобщи зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Той, заедно с директора на ЦСМП – София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев, на място, в Координационния център, разясниха пред медии как ще функционира новата структура. Според д-р Пенков в центъра ще има информация за всички лечебни заведения в София, къде колко и какви легла има и каква помощ е нужна на конкретния болен, за да бъде насочен към най-правилното място.

COVID-19

Координационният център, чието създаване беше инициирано от министър Костадин Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. „Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика“, обясни директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. По думите му при необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция, а до излизане на резултатите от PCR теста те ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще има лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област. На следващ етап към структурата ще могат да насочват своите пациенти и джипитата или лекарите специалисти, както и такива столичани със симптоми, които сами решат да проверят дали са заразени.

СПОДЕЛИ