AstraZeneca няма да носи отговорност за странични ефекти от ваксината си

Така изплащането на компенсации за евентуални неблагополучия след имунизация срещу коронавирус на данъкоплатци в ЕС ще бъдат за сметка на самите данъкоплатци

322
AstraZeneca

Производителят на ваксината срещу коронавирус AstraZeneca няма да изплаща обезщетения при евентуални съдебни искове. Това е записано в споразумението между Европейския съюз и компанията, съобщи белгийското издание „Соар“, цитирано от БГНЕС.  Документът между ЕС и фармацевтичния гигант предварително сваля всякаква отговорност при евентуални странични ефекти, причинени от приема на ваксината, която все още е в процес на разработка. При евентуални странични ефекти цялата финансова отговорност ще падне върху правителствата на отделните страни.

Компанията, чието седалище е във Великобритания, успя да получи пълен имунитет от Европейската комисия в законодателно отношение, ако използването на произведената от нея ваксина има страничен ефект. Това означава, че производителят няма да бъде длъжен да изплаща компенсации в случай на съдебни искове, а цялата финансова отговорност ще се поема от правителствата на държавите, които закупят ваксината. Така, ако продуктът на AstraZeneca увреди здравето на хората и това бъде доказано в съда, нито производителят, нито ЕК ще бъдат длъжни да плащат компенсации на пострадалите. Тоест компенсации на данъкоплатците ще бъдат за сметка на самите данъкоплатци.

Припомняме, по-рано говорител на ЕК съобщи, че Еврокомисията е подписала договор с AstraZeneca за производството на 300 плюс 100 млн. дози за страните от ЕС. От тях в България се очаква да пристигнат 2,3 млн. дози, като у нас серумът ще е безплатен, но не и задължителен. В документа се подчертава, че ЕК продължава да обсъжда аналогични споразумения и с други производители на ваксина срещу коронавирус и вече е завършила успешно преговорите с компаниите Sanofi, Johnson&Johnson, CureVac и Moderna. Последната от тях сключи аналогично споразумение със САЩ. На AstraZeneca пък вече е изплатена сумата от 336 млн. евро за бъдещия договор.

От една страна застраховането на фармацевтичните гиганти срещу евентуални бъдещи искове се прави заради натиска върху тях да извадят на пазара ваксина срещу COVID-19 възможно най-бързо, но от друга – подобни клаузи могат да се използват от антиваксърите, които стават все по-шумни. Възниква и въпросът защо тогава руската ваксина беше сериозно оплюта, заради скорострелната й регистрация, при условие че европейските и американските компании на практика ще получат почти същото – одобрение от регулаторните органи в ЕС и САЩ, но без да носят отговорност за евентуални неблагополучия при някои пациенти.

СПОДЕЛИ