Проф. Ангелов: Медицина не се учи дистанционно

В България не се изпитва и няма да се изпитва ваксина срещу COVID-19, отговори на поредната порция слухове здравният министър

275
медицина
Здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Стара Загора

Моето мнение е, че учебната година в медицинските университети трябва да започне присъствено, защото медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един подготвен лекар, той трябва да работи пряко с пациентите си, да комуникира с тях и да може да извършва всички необходими манипулации, което няма как да се случи дистанционно. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешното си посещение в Стара Загора.

„Впечатлен съм от стройната организация и координация между всички структури на територията на област Стара Загора – РЗИ, болници, полиция, всички, които са ангажирани в борбата с коронавируса“, заяви той.  Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18. Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия. А при по-голямо натоварване на системата е създадена възможност и други лечебни заведения, разположени на територията на областта, да приемат пациенти с коронавирусна инфекция. „Такъв натиск обаче засега няма“, добави министърът.

По отношение на ваксината срещу COVID-19 проф. Ангелов беше категоричен, че тя няма да е задължителна и ще бъде безплатна за българските граждани, които пожелаят да си я поставят. Той посочи, че на този етап България е заявила 2,3 млн. дози ваксина за уязвимите групи от населението – хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия. „В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. В ИАЛ не са постъпвали документи за клинични изпитвания на ваксина у нас“, опроверга поредните слухове здравният министър.

Той коментира и намаляването на общата заболеваемост и смъртност през първите пет месеца на годината, макар че от юли тенденцията се обръща: „Чакам да се запозная с отчетите и на НЗОК за шестмесечието, за да могат да се направят някакви изводи. Действително някои хора имат страх от постъпване в болница, но тези, които имат нужда от спешна медицинска помощ или от хоспитализация, постъпват веднага, въпреки страха.“

СПОДЕЛИ