Полиция влезе в болницата в Лом

Пловдивският съд пък отстрани д-р Георги Кръстев от ЛКК, той е обвинен за източване на НОИ с фалшиви болнични

281
Лом

Полиция влезе в болницата в Лом заради получени сигнали за източване на здравната каса. Цял ден вчера в лечебното заведение е проведена специализирана операция по противодействие на престъпления в сферата на здравеопазването на територията на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“, уточняват от полицията. Според тях, източването на НЗОК ставало чрез отчитане на фиктивни дейности по клинични пътеки.

При извършеното претърсване от служители на секторите „Противодействие на икономическа престъпност“, „Противодействие на криминалната престъпност“ и разследващ полицай от ОДМВР Монтана в отделението по хемодиализа, в картонена кутия върху гардероб в стаята на медицинските сестри са намерени и иззети 31 ламинирани копия на лични карти на лица, досиета на пациенти и диализен журнал за 2018 г. и 2019 г., информират от полицията. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР Монтана.

Районният съд в Пловдив пък освободи от длъжността председателят и член на лекарската консултативна комисия (ЛКК) по ортопедия в ДКЦ-1 д-р Георги Кръстев. Припомняме, преди три дни лекарят бе обвинен от прокуратурата за участие в схема за източване на НОИ. Според обвинението, лекарят е помогнал на собственик на фирма да получи неправомерно голяма сума от НОИ с фалшиви болнични. За 1 година са издадени 117 болнични, а щетата за държавното обществено осигуряване е за над 130 000 лева. Парите са превеждани на фирмата на 52-годишния Стефан Грозев „Джи Еф Ти – България“, който все още се издирва.

Въпреки заявеното от д-р Кръстев и адвоката му, че вече не е член и председател на комисията, магистратите излязоха с решение за отстраняването му. Причината за това решение е, че все още не е изтекъл 14-дневният срок за обжалване на решението на РЗИ за напускането на Кръстев, взето на 27 август. Според съда ортопедът би могъл да затрудни разследването, ако не е отстранен.

След заседанието д-р Кръстев бе лаконичен, заявявайки, че ще съдейства на органите на разследването. „Трудно се доказва невинност, но това е целта”, каза той.

Георги Кръстев е един от най-известните пловдивски ортопеди. Започва работа в Работническата болница в Мадан, след това се мести във ВМИ-Пловдив. Две години е директор на пловдивската Окръжна болница, а след това в продължение на 12 години ръководи ДКЦ-1 в Пловдив. Освобождаването  му през 2012 г. бе съпроводено с протести в негова защита. В момента в бившата поликлиника също тече подписка в негова подкрепата. Д-р Кръстев беше и шеф на лекарския съюз в Пловдив.

СПОДЕЛИ