Коронавирусът у нас: Понижена заболяемост, повишена смъртност

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна, но повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора биха желали да си я направят, заяви доц. Ангел Кунчев

222
Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

През последния месец тежестта на протичане на COVID-19 станала по-голяма, а това е притеснително, алармира главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия. „Последните няколко дни имаме много висок брой починали и анализираме данните за високата смъртност. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора в старчески домове“, обясни той.

Коментирайки статистиката за този понеделник, когато бяха отчетени шокиращите 18 смъртни случая, доц. Кунчев заяви: „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение. Искаме да уточним кой е виновен за събирането и така в неделя да имаме 0 починали, а в понеделник 18.“

Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи. „След пика на Балканите, вълната се оттича и залива Европа – в момента има рязко повишение – от порядъка на 50% – 80% във Франция, Германия, Испания, Англия. Докато у нас има спад на заразените с 22%“, отчете главният здравен инспектор. Той добави, че в момента в страната един човек заразява един и е важно това ниво на разпространение да се задържи.

„Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя ще е безплатна. Ролята на държавата е да пази населението. Мен обаче повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора биха желали да си я направят”, каза още доц. Кунчев. Той изрази надежда, че скоро фирмите, които работят активно над създаването на комбинирани тестове за едновременно доказване на коронавирус  и грипни вируси, ще приключат успешно разработките си и тези тестове ще излязат на пазара.

„Нереалистично е да очакваме, че няма да има коронавирус в училищата, въпросът е да сведем разпространението до минимум. Каквото става в обществото, това ще става и в училищата. Ако са ни високи данните за разпространение на COVID-19 в обществото, ако има циркулация на вируса навсякъде, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че при всички мерки, които се вземат, а те са много сериозни, учебните заведения ще бъдат някакъв остров на благоденствието“, коментира доц. Кунчев старта на учебната година в условията на COVID-19.

Главният държавен здравен инспектор засегна и темата за „внезапното изчезване“ от публичното пространство на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски: „Ген. Мутафчийски оправдано се отдръпна от медийното пространство. Част от хората не се отнесоха много добре с него. Виждаме се, обсъждаме много неща, но си е негово решение дали ще се изяви публично“, уточни доц. Кунчев.

СПОДЕЛИ