Арестуваха известен лекар за фалшиви болнични

Комисия от ДКЦ 1 в Провдив фабрикувала документи на хора от цялата страна, като така от НОИ са източени 130 000 лева

534
болнични
Д-р Георги Кръстев

Известният пловдивски лекар Георги Кръстев е арестуван като организатор на схема с фалшиви болнични, с която са източени около 130 000 лева от НОИ. Спрямо него са повдигнати 2 обвинения – за измама и документни престъпления.  В момента е освободен срещу парична гаранция от 30 хил. лева. Това съобщиха на брифинг шефът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, зам.-окръжният прокурор Румяна Зайкова-Калеева и наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов.

Д-р Кръстев дълги години беше председател на колегията на БЛС в Пловдив, а в момента е неин секретар. Според събраните доказателства той е действал в комбина със Стефан Г. от Харманли, който регистрирал фирма и с нея източвал НОИ с болнични на назначени служители. За една година са били издадени болнични за над 1000 дни.

Разплитането на престъпната схема е станало по сигнал от местното поделение на НОИ, който е подаден през ноември миналата година. Оттам засекли поток от съмнителни болнични листове на хора от цялата страна. Всички са издадени от пловдивското ДКЦ1, на което д-р Кръстев е бил управител.

Задържан е и председател на лекарска комисия. Нито един от работещите не е присъствал на преглед, а болничните се издавали на конвейер. „По-трудно е да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото да си изкараш болничен в тази комисия, която работи от 2005 година“, посочи прокурор Пехливанов. Във въпросната фирма пък били назначени 10 нискоквалифицирани души от Северна България на висококвалифицирани длъжности и така създали професията „болен“.

Хората до един са нямали представа какво се случва. Съгласили са се да бъдат назначени, обещавал им, че ще започне проект за  строителни дейности. Обвиняемият управител на фирмата, който е на 65 години и обявен за издирване, е получил в лично качество 54000 лева, а служителите на фирмата 76 000 лева. Фирмата е регистрирана в Пловдив, болничните са носени в София, като има изплатени обезщетения от 600 до 1600 лева.

В хода на разследването са били претърсени няколко адреса, иззети са компютри и МПС. От 3 до 15 години затвор, конфискация на имущество и лишаване от права, предвижда наказанието, ако д-р Кръстев и другите участници в схемата бъдат признати за виновни.

 

СПОДЕЛИ