Още един лекар загуби битката с COVID-19

Съпругата му и синът му, които също са медици, са в тежко състояние в „Пирогов“, има и зъболекар сред жертвите, но властите още не са съобщили за него

402
лекар

Общопрактикуващ лекар от белишкото село Краище е починал рано тази сутрин от COVID-19. Д-р Муса Бакльов е издъхнал в „Пирогов“.

Лекарят е бил настанен в спешния институт заедно със съпругата и сина си, които също са с положителни проби за коронавирус, съобщиха от спешния институт.  Те също са медицински лица и са в тежко състояние. Синът, който е лекар в болница в Благоевград, е интубиран.

Семейството е докарано в „Пирогов“ преди три дни. Всички са били в тежко състояние и са били интубирани веднага. „Колегата д-р Муса Бакльов беше най-зле. Издъхна рано тази сутрин въпреки усилията на екипа ни“, обясни директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Той допълни, че лекарите продължават борбата за живота на неговия син и съпругата му.

Медицинската практика на д-р Бакльов е в село Бабяк. Най-вероятно той се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог. Бил е на море със семейството си, където е проявил по-сериозни симптоми и веднага е бил настанен за лечение в болница.

Това официално е деветият смъртен случай вследствие на COVID-19 сред медици у нас. Скенер.нюз обаче има информация за починал зъболекар от София преди седмица. 73-годишният д-р Марин Заяков първо е лекуван в Инфекциозна болница, след което състоянието му се е влошило и е бил преместен в реанимацията на УМБАЛ „Александровска“, където издъхва. По данни на близките му, той не се е заразил по време на работа.

Междувременно, близки на тежко болна лекарка от Варна търси дарител на кръвна плазма. Необходим е поне един оздравял с кръвна група Б от София, за да се изготви плазмата. Д-р Ненкова от няколко месеца работи с тежко болни с коронавирус в Интензивно респираторно отделение в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна. От 10 август е с положителен тест за COVID-19, а от 21 август е настанена в отделението с тежко протичаща инфекция. Роднините й се надяват да успеят да прелеят плазма от преболедували пациенти, преди да са включили жената на апаратна вентилация.

СПОДЕЛИ