30 млн. лева обеща здравният министър за сестрите

Включват Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в преговорите за следващото НРД

2968
сестрите

Ще направя всичко възможно догодина да заложим бюджет в размер на около 25-30 милиона лева за самостоятелните практики на сестрите, което ще позволи на 30 000 медицински специалисти да имат такива практики и да извършват дейност, различна от тази в лечебните заведения. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в интервю за в. „Телеграф“.

Той уточни, че вече е провел разговор с управителя на НЗОК проф. Петко Салчев по този въпрос, тъй като парите ще дойдат именно от касата. „По този начин сестрите ще могат да получават допълнителен финансов ресурс в извънболничната помощ. Знаете, че има много дейности, които не изискват лекарска намеса – поставяне на инжекция, смяна на превръзка на рана и т.н.“, уточни проф. Ангелов.

Министърът добави, че му предстои среща с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). „Това е легитимната организация, която представлява всички медицински сестри. Това е и организацията, която ще предложа да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на касата, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности. По този начин професионалистите по здравни грижи ще бъдат равнопоставени с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Те трябва да участват в преговорите за следващото НРД или анекс, защото кой по-добре от сестрите и техният официален представител може да договори тази дейности и как ще се плащат в самостоятелните практики“, подчерта проф. Ангелов.

„Това, което искам, е всички лекари и сестри да знаят, че никога няма да ги изоставя и винаги ще бъда техният човек в здравеопазването. Бил съм санитар, работил съм и като сестра, след това и като лекар. И сега след толкова много обиколки и срещи вече съм абсолютно сигурен – отборът ни е изключително стабилен в цялата страна“, каза още проф. Костадин Ангелов. Но отбеляза, че синдикатът на сестра Мая Илиева преследва политически цели, които нямат нищо общо с интересите на съсловието.

СПОДЕЛИ