Коронавирусът се е появил още през 2012-а?

Вирусолог и биолог открили записки на китайски лекар, лекувал преди 8 години шестима миньори със симптоми на COVID-19 в провинция Юнан, трима от тях починали

203
коронавирусът

Нова версия твърди, че коронавирусът може да се е адаптирал към човешкия организъм още през 2012 година, пише таблоидът „Сън”, позовавайки се на информация от специалисти.

Вирусологът Джонатан Латема и биологът Елисън Уилсън са открили записки на лекар, който е лекувал миньори от китайската провинция Юнан, които в продължение на две седмици за почиствали шахтата от фекалиите на прилепите. Болните са проявили симптоми, характерни за COVID-19: пневмония, суха кашлица, болки в крайниците и висока температура. Наложило се пациентите да бъдат поставени на апаратна вентилация, а трима от шестимата работници починали.

Образци от пробите на миньорите били изпратени в лаборатория в Ухан, където е установено, че те са се заразили с коронавирус, подобен на атипична пневмония. Това дава основание на двамата британски специалисти да смятат, че COVID-19 вече се е адаптирал към човешкия организъм, при това още преди 8 години. Тогава върлува и Близкоизточният респираторен синдром (MERS), основно в Египет, Оман, Катар и Саудитска Арабия, където е изолиран за първи път.

През последните месеци се появиха различни версии за появата на новия коронавирус, а Световната здравна организация отбеляза, че инфекцията не е изследвана достатъчно, за да може да се направят категорични изводи. Но официалната версия засега е, че COVID-19 се е появил за първи път на пазара в китайския град Ухан през декември 2019 г.

През май специалните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия обвиниха Китай, че умишлено е скрил и унищожил доказателства за избухването на епидемията от коронавирус в Ухан. В специално изготвен доклад от разузнавателния алианс „Пет очи” (Five Eyes), в който влизат разузнавателните служби на изброените държави, се посочва, че правителството на Китай, „създавайки заплаха за други държави”, е укрило всички новини за проявата на коронавируса, като е принуждавало лекарите да мълчат или е унищожавало данните за вируса в лабораториите и е отказало да предостави биологични материали на чуждестранни учени, работещи върху създаването на ваксина.

СПОДЕЛИ