Три заплати за младите лекари в малките градове

Местната власт да им дава жилище, което след 20 години да придобиват, предлага здравният министър

1053
лекари

Три заплати да получават младите лекари, които изберат да работят в малък град или труднодостъпен район. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов смята да „подмлади“ системата. „Идеята е  със средства от общините, държавата и болницата да осигурим по-висок доход на младите лекари в по-малките градове, а местната власт да им дава жилища, които след 20 години да придобиват“, обясни проф. Ангелов в интервю за в. „24 часа“.

Той добави, че в момента екипът му изготвя справка за нуждите от млади лекари и сестри във всички лечебни заведения в страната. „Ще поканя Националното сдружение на общините да обсъдим събраната информация. Смятам, че можем да осигурим стимули за младите хора с образование в медицинската област чрез по-висок доход за работа в непривлекателни райони, плюс възможности да специализират на място в болниците и посещение на курсове в университетските центрове“, посочи министърът.

лекари
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Според него, такава политика за задържане на млади лекари работи с перспектива 20 години напред. А във връзка със специализациите по модела, който предлага проф. Ангелов, вероятно ще се наложи корекция на съществуващата наредба.

„Винаги съм смятал, че към младите трябва да имаме специална политика за задържането им в страната и мотивирането им да работят и в местни болници“, категоричен е здравният министър, който като директор на Александровска болница за 7 г. на поста успя да свали средната възраст на работещите в лечебното заведение от 55 на 41 години.

СПОДЕЛИ