СЗО: Този вирус е брутален

Но все пак няма мозък и би трябвало да сме в състояние да го надхитрим – засега като го държим под натиск, заяви Майкъл Райън

179
реинфекция

„Този вирус е брутален. Брутален в своята елементарност, брутален в своята жестокост“, заяви в Женева зам.-генералният  директорът на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън.

Той попари надеждите за скорошен край на пандемията от коронавирус. „Можем да го наречем втора вълна, можем да го наречем втори пик, можем да го наречем както си искаме. Ясно е обаче само едно: разхлабим ли натиска, вирусът се завръща“, алармира Райън и добави: „Знам, че хората не искат да го чуят, но това е реалността“.

„Колкото и брутален да е обаче този вирус все пак няма мозък“, заяви още експертът. Затова, според него, човекът би трябвало да е в състояние да го надхитри. „Но в момента очевидно не вършим добра работа“, каза Райън и отправи следния призив към страните в Европа, които отбелязват рязко покачване на заразите: „Към страните в Европа се обръщаме с този апел: Дръжте вируса под натиск!“.

Междувременно бе съобщено, че броят на заразените с коронавирус по целия свят вече надхвърля 20 милиона, като само през последните три седмици  тази бройка се е покачила с цели 5 милиона. Жертвите са над 730 000, но се предполага, че действителният брой е още по-висок. Най-засегнати са САЩ, Бразилия и Индия. Но и в Русия, Южна Африка и Мексико пандемията все още се разпространява твърде бързо.

СПОДЕЛИ