Здравният министър на помощ на болницата в Дупница

После проф. Ангелов тръгна към Пазарджик, където има 7 спешни медици с положителни проби за коронавирус

160
Дупница

Организационни проблеми, чието решаване ще подобри диагностицирането и лечението на пациенти с COVID-19 в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Дупница, са обсъдили министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, кметът на града Методи Чимев, прокуристът на лечебното заведение Мария Иванова и общинският съветник Емил Гущеров, съобщиха от МЗ.

На срещата е решено като мярка за подобряване на обслужването на непотвърдени и положителни за коронавирусна инфекция пациенти да бъде предприето преструктуриране на отделения в лечебното заведение. За целта пневмофтизиатричното отделение и вътрешното отделение на болницата щели да бъдат обединени. „Това ще улесни работата на медицинския екип, обслужващ пациентите, а на болните ще бъде гарантирано оптимално качество на оказваните медицински грижи“, казват от министерството.

Министър Ангелов е поел ангажимент да съдейства за разговор с НЗОК във връзка с клиничните процедури, по които лечебното заведение да получава пари за работа с пациенти с коронавирус. От болницата пък увериха, че към момента разполагат с достатъчно COVID-легла.

Малко по-късно се наложи проф. Ангелов спешно да замине за Пазарджик. Там 7 медици от ФСМП са с положителни проби за коронавирус. Заразените са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. Те са „пипнали“ инфекцията от свой колега фелдшер, който до 1 август е бил в отпуск и след връщането му на работа е пламнала цяла смяна. Фелдшерът е в много тежко състояние и е интубиран, другите заразени са на възраст от 27 до 60 години и са в домашна изолация. Изследва се целият персонал на филиала на спешна помощ, вчера са взети 30 проби, а днес още 21, но работата няма да спира. Припомняме, през юни в Пазарджик почина шофьор на линейка.

„Има достътчно легла в болниците и персонал в спешния център, така че да бъде осигурена медицинската помощ в региона“, заяви по-късно министър Ангелов, след като посети областната болница и ФСМП – Пазарджик. По думите му ситуацията е под контрол и не се очакват нови огнища. Той похвали областния кризисен щаб за добрата организация и координацията между всички служби. „Специални благодарности на всички млади лекари, на чиято всеотдайност се дължи адекватната помощ, която се оказва на болните в областта“, подчерта проф. Костадин Ангелов. И за пореден път призова българите за повече самосъзнание и спазване на елементарните противоепидемични мерки като носене на маски и спазване на дистанция.

Припомняме, вчера здравният министър беше в Добрич, където уволни директора на лечебното заведение Светозар Байчев. „Ръководството доста неглижираше ситуацията и си мислеше, че при нас ще се разминат нещата и няма да ни връхлети толкова сериозно пандемията. Предполагам, че затова не предприеха абсолютно никакви съществени мерки“, призна днес пред БНР гастроентерологът д-р Ивелина Вълчева, която е една от двете лекарки, обслужващи пациентите с коронавирус. По думите й не е ясно дали и новите препоръки от проф. Ангелов и държавния здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат спазени заради липсата на персонал. „Организацията в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението“, смята другият гастроентеролог в т.нар. COVID-отделение д-р Елис Селимова. Двете лекарки призоваха МЗ да командирова пулмолози и инфекционисти в болницата в Добрич, но на практика това няма как да се случи, тъй като докторите в лечебните заведения не са на подчинение на здравното ведомство.

СПОДЕЛИ