Проф. Костадин Ангелов уволни първи болничен директор

Здравният министър отиде на карака в Добрич и това, което видя там, не му хареса

840
празниците
Здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха ново разхлабване на мерките

Проф. Костадин Ангелов уволни първи болничен директор откакто преди 20-тина дни пое здравното ведомство. Днес министърът отиде на крака в Добрич, където ситуацията с пандемията и лечението на пациентите е на път да излезе от контрол. Това, което завари в местната болница изобщо не му хареса и затова шефът на МБАЛ-Добрич д-р Светослав Байчев ще бъде сменен. „В следващите дни ще бъде инициирано общо събрание на акционерите за избор на нов директор и промени в Съвета на директорите“, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че в лечебното заведение е допуснато смесване на потоците на пациентите – в единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната, а всички болни се обслужвали от един и същ персонал. Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата. „Не всичко зависи от един човек. Аз съм добронамерен към изпълнителния директор, смятам, че той е положил всички усилия, но и че условията могат да бъдат подобрени. Надявам се до общото събрание да бъдат изпълнени всички предписания“, добави проф. Ангелов. По думите му разпространението на коронавируса се дължи най-вече на неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.

„По отношение на недостига на медици болницата в Добрич не е изключение от другите областни болници в страната. Нещата са по-различни по отношение на спецификата на лечебното заведение, близостта с Варна. Не съм убеден, че не могат да се мобилизират така, че да е удобно да всички. Със сигурност използваемостта на леглата е под 85%. А болницата ще получи гарантирано тези пари, дори и да не работи. Да се направи организация така, че някои лекари да излязат в отпуска, да се направят групи, които да се сменят, знам за бройката на лекарите и сестрите. Говорим за липса на организация“, подчерта проф. Ангелов.

Той допълни, че ако болницата сключи договор с консултант инфекционист, НЗОК ще подпише договор с нея за COVID-19. „Запознат съм в детайли с проблема. Не дойдох толкова бързо, колкото ме канеха, точно за да се запозная в детайли“, допълни министърът.

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през юли 301, през август вървят към 550. Това е притеснителен ръст. Второто притеснително е, че няма огнища, а са дифузно пръснати и засегнаха всякакви хора. Като се започне от областния управител и цялото му семейство, мине се през медийни групи, РЗОК, окръжна дирекция на МВР, администрации, банкови институции, социални домове. Почти навсякъде. Което означава, че циркулацията на вируса в Добричка област е интензивна и  ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му първо трябва да се осигури на хората адекватна медицинска помощ и второ – самите болници да не се превръщат в източник на зараза. „Това не мога да го кажа за добричката болница. Първо инфекцията се прояви в различни отделения, двукратно беше затворено неврологично отделение, засягане на Спешна помощ, засягане на Центъра по хемодиализа, което силно затруднява дейността на болницата. И това се дължи на лоша организация“, каза доц. Кунчев. Според него е недопустимо всички пациенти да бъдат в едно отделение и просто да бъде обявено, че половината е COVID, а другата половина – не, да бъде затворено инфекциозното отделение в болница, която обслужва една трета от Черноморието, под предлог, че липсват инфекционисти. „В цяла България инфекционистите са 140, но всеки активен ръководител на болница намира начин да се справи“, допълни още главният държавен здравен инспектор.

Министър Ангелов отправи апел към хората – всеки трябва да има вътрешно самосъзнание, ако се счита за зрял човек. „Всички резултати, които имаме като новозаболели в домовете и лечебните заведения са резултат от неспазване на мерките – неносене на маски, неспазване на дистанция, ръкуване. Отговорността към близките е по-важна“, каза той.

СПОДЕЛИ