Доц. Ангел Кунчев против отварянето на стадионите и баровете

Ако се наложи ще се оборудва цяла болница за лечение на COVID-19, заяви главният държавен здравен инспектор

314
Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали. В това е категоричен главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки това само преди два дни, след среща с него и здравния министър проф. Костадин Ангелов, премиерът Бойко Борисов обяви, че нищо няма да бъде затваряно и че системата ще издържи.

„Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голяма нужда в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за COVID-19“, коментира доц. Кунчев пред БНТ и допълни : „Ние споменахме, че ако болните станат 1000, това ще затрудни системата. Тя и при 850 си е затруднена, но няма и откази за прием.“

По думите му в момента у нас и на Балканите вълната е утихнала и има плато, но за сметка на това е започнало повишаване на разпространението на инфекцията в Западна Европа. Според него причината е в неспазването на мерките.

Доц. Кунчев каза още, че ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин. Но не се нае да прогнозира колко тежки месеци ни предстоят.

Главният здравен държавен инспектор призна, че към момента проблем има в домовете за възрастни. Припомняме, през последната седмица пламна зараза в дом в Русе и в два във Варна. „Там не достига персонал, търсят се доброволци, но няма желаещи. Дефицит на кадри има и в РЗИ-тата“, добави доц. Кунчев.

Той коментира и дали трябва да има специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието: „Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер от страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния.“ Според него е нормално мерките при преминаване на границата да са реципрочни на тези, които другите страни налагат към български граждани.

СПОДЕЛИ