От Инфекциозна болница в София ще разпределят пациентите с коронавирус

20 млн. лева получава МЗ за по-високи заплати и за новата субсидия за лечебните заведения

890
Инфекциозна болница

В Инфекциозна болница в София ще се създаде Координационен център, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия. „В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус, и оттам ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме“, обясни проф. Ангелов, като уточни, че това решение е взето след срещата му с директорите на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев и на ЦСМП-София д-р Георги Гелев.

Решението идва на фона на някои сигнали, че хора със симптоми на COVID-19 са препращани от едно лечебно заведение в друго, а линейките губят време в разкарване на пациенти из цяла София. В момента в столицата 221 са хоспитализираните по причина коронавирус, от тях 15 в реанимации.

Създадена е организация да бъдат разкрити и допълнителни легла както в държавните, така и в частни болници“, увери проф. Ангелов.

По-късно днес Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2020 г. в размер на 10 526 600 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

С друго правителствено постановление по бюджета на ведомството се одобряват допълнителни 9 600 000 лв., които ще бъдат предоставени на държавни и общински болници за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемия. При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения – за структури по инфекциозни болести, за извършване на медицинска дейност за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

С постановлението лечебните заведения ще получат увеличение на субсидията за извършените дейности, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ, съобщават от кабинета. Припомняме, по предложение на проф. Костадин Ангелов, депутатите приеха болниците да получават допълнителни пари за заразните болести, по подобие на субсидията за спешност.

СПОДЕЛИ