195 болници готови да приемат пациенти с COVID-19

Работна група със зам.-министри от МЗ и МОН пък ще следи ситуацията с коронавируса в училищата

329
маски
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

195 болници са готови да приемат пациенти с COVID-19, като са обезпечени с предпазни средства и апаратура, а МЗ има план за командироване на лекари от една болница в друга, за да се компенсира липсата на кадри в случай на нужда. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешната дискусия в парламента за антикризисните мерки.

„В страната са доставени 1207 апарати за белодробни вентилация, а 317 за дихателна реанимация ще се получат от 48 болници. В момента имаме и достатъчно лаборатории, които могат да правят PCR тестове“, отчете проф. Ангелов. Той добави, че ще се достави апаратура за PCR тестове в болниците в Габрово и Свиленград, тъй като клиниките са казали, че имат нужда с оглед на повечето заболели там. В Разлог и Перник също поискаха лаборатория.

„Считам, че към настоящия момент епидемията е добре контролирана, имаме само 40 души в интензивни отделения“, подчерта министърът. Той обеща да се въведат улеснения за сключване на договори с НЗОК за лечение на коронавирус в болници без инфекционисти, стига там да имат граждански договори с такива специалисти. „Всички лечебни заведения са направили и изолационни за пациенти с коронавирус още преди месеци, когато се готвехме за огромен натиск върху здравната система. За наша радост той не беше наличен“, добави проф. Ангелов.

Здравният министър коментира и връщането на учениците в училищата от началото на следващата учебна година. По думите му МЗ и МОН ще създадат междуведомствена работна, начело на която ще са по един зам.-министър от двете ведомства. „В нея ще решим какво се прави при ученик с коронавирус, какви мобилни лаборатории трябва да има, къде ще се пращат“, обясни проф. Ангелов и увери, че всички инструкции ще са налични до 15 септември. „Засега нагласите на всички  – образователното министерство и висшите училища, са годината да е присъствена“, уточни той.

Междувременно на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова съобщи, че България ще участва в общия европейски търг за ваксина срещу COVID-19. Решението е взето на провелото се днес извънредно заседание на комисията, където е ратифицирано споразумение, с което страната ни заявява участие в общия европейски търг за набавяне на ваксини.

Дариткова обясни, че държавите членки ще придобият ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно европейско ниво, без всяка държава членка да прави сама такъв. „Включването на България в споразумението не е свързано с поемане на предварителни финансови задължения“, лидерката на групата на ГЕРБ. По думите й финансирането на авансовите плащания ще бъде по линията на Инструмента за спешна помощ на ЕС. Припомняме, вчера министър Ангелов съобщи, че България е заявила 2 млн. ваксини.

СПОДЕЛИ