Скрининг за послеефекта от COVID-19 върху сърцето

През последните седмици зачестяват случаите на млади хора с инфаркт и емболия след леко прекарана коронавирусна инфекция, алармира проф. Иво Петров

185
COVID-19

Скрининг за послеефекта от COVID-19 върху сърцето запчва в столичната Сити Клиник, съобщи за Скенер.нюз проф. Иво Петров. Екипът му решава да проследи морфологията и функцията на сърцето при хора, предимно в по-млада възраст и прекарали коронавирусна инфекция, при това в по-лека форма. Досега лекарите по цял свят съсредоточаваха вниманието си върху пациентите в болници, при които тромбообразуването пряко засяга сърцето, но хората на домашно лечение и още повече безсимптомните не са проследявани ефективно след преболедуването.

„Дори един млад човек да изкара вируса на крак, последиците за организма може да са сериозни. През последните седмици зачестяват случаите на млади хора с инфаркт и белодробна емболия, за някои от тях е ясно, че са били позитивни за COVID-19. Само за два дни при нас приехме трима пациенти на 32, 41 и 47 години, двама от тях бяха с инфаркт, а третият с емболия“, разказа проф. Петров. Това кара кардиолозите да започнат кампания за скрининг и проследяване чрез ехокардиография на млади хора, победили вече вируса.

„Трябва много да се внимава както от клинична, така и от лабораторна гледна точка. Според мен е задължително на втората и четвъртата седмица след прекратяване на активната инфекция да се правят контролни изследвания, снимка на белия дроб, а очевидно трябва да се мисли и за добавянето на ехокардиография“, посочи проф. Петров.

Другата голяма група пациенти в кардиологичните клиники в момента са тези, които от страх от зараза са пренебрегнали дълго време тревожните симптоми. „Сега се борим с тежки случаи, запуснати пациенти, които не са потърсили помощ навреме и това пък е косвеният ефект от пандемията“, каза още проф. Иво Петров.

СПОДЕЛИ