Проф. Ангелов готов с план при различните сценарии за епидемията

До седмица ще бъде представен и отчет за е-здравеопазването, съобщи новият здравен министър

190
епидемията
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов вече готов с план, мерки и критерии при различните сценарии за развитието на епидемията от коронавирус у нас.

„Докладът ще бъде представен за обсъждане в Министерския съвет. Ще представим всички мерки, които е предприела държавата до този момент, всички проблеми, пред които сме били изправени, всички предизвикателства, които са решени, но и с които сме имали затруднения. В този доклад сме посочили всички инвестиции, които са направени в сектора, наличните лични предпазни средства и дезинфектанти и какви са месеците, за които сме запасени занапред“, обясни той пред БНТ. По думите му най-важното в този доклад са ясните параметри какво се случва със системата на здравеопазването, когато има заболеваемост под 150 човека на ден, от 150 до 350 човека, над 350; колко легла работят в системата, каква част от тях са в готовност при всяка една от тези стъпки, колко от тях ще бъдат увеличени, ако има повишаване на заболеваемостта, колко от тях са интензивни. Посочен е също така и реалният брой на апаратите за дихателна реанимация. „Но във всичко това, което ви говоря, най-важният фактор, за да има резултат, е човешкият ресурс и може би тук е мястото да изкажа своята сърдечна благодарност на всички, които работят денонощно“, подчерта проф. Ангелов.

Проблемът с е-здравеопазването е изключително сериозен, но по него се работи“, заяви още новият министър и обеща до края на тази или през следващата седмица пълна яснота за свършеното до момента. „Предстои среща на ръководството на МЗ с „Информационно обслужване“, на която ще бъде направена подробна презентация на свършеното до момента по Националната здравна информационна система. Да запознаят всички заинтересовани страни какво се прави, докъде са стигнали нещата, какви са очакванията до края на 2020 г. – имаме очаквания да се направи електронната рецепта и електронното направление, които са част от пациентското досие“, обясни проф. Ангелов. Той уточни, че ще бъде направен и линеен график на дейностите с ясни индикатори за постигане на сроковете, за да не се изостава по отношение на резултатите в НЗИС.

„Лично аз съм изключително мотивиран, защото знам, че когато имаме такава електронна здравна информационна система, ние ще получаваме достатъчен обем информация, за да можем да взимаме информирани решения в полза на хората“, категоричен е проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ