Поръчваме 2 млн. ваксини срещу COVID-19

EK пък купи ремдезивир за 63 млн. евро, доставките започват в началото на август

202
фармакомпании

2 млн. ваксини срещу новия коронавирус е предвидила страната ни в бъдеща обща поръчка на държавите от ЕС, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНТ.

Вчера на извънредно заседание на Министерски съвет бе прието решение, което засяга споразумение между членовете на Евросъюза, свързано с ваксините. С него ЕК се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини от производители.

„Очакваме в средата на август да има по предварителни данни готовност и наличието на такава ваксина от фармацевтична фирма. В тази поръчка ние сме предвидили 2 млн. ваксини за българските граждани, като сме се ръководили от принципа на най-уязвимите групи – това са хората на възраст над 65 г., хората с хронични заболявания и съответно всички онези служители и медицински лица, които работят на първа линия и са в пряк контакт с тези пациенти“, обясни проф. Ангелов.

Министърът изрично подчерта, че имунизирането срещу COVID-19 ще е доброволно. „Ще дадем възможност всеки един български граждани, който прецени, че иска да си постави тази ваксина, да си я постави, но няма да е задължително“, добави той.

Европейската комисия пък подписа договор с фармацевтичната компания Gilead за доставката на Veklury — търговското наименование на ремдезивир. Veklury е първото лекарство, разрешено в ЕС за лечение на COVID-19. От началото на август, чрез координация и подкрепа от страна на ЕК, на разположение на държавите членки и Обединеното кралство ще бъдат предоставени партиди от медикамента за удовлетворяване на непосредствените им нужди, съобщиха от комисията.

За финансиране на договора ще бъдат отпуснати 63 млн. евро от Инструмента на Комисията за спешна подкрепа. По този начин ще се осигури лечение за близо 30 000 пациенти с тежки симптоми на COVID-19. Това ще помогне за покриване на текущите нужди през следващите няколко месеца, като същевременно се гарантира справедливо разпределение на равнище ЕС. То ще се осъществява въз основа на коефициент на разпределение и като се вземат предвид препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията – ECDC.

Комисията подготвя и съвместна процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни доставки на лекарството, които се очаква да покрият допълнителните нужди за периода след октомври.

СПОДЕЛИ