ВАС утвърди задължителните ваксини

Условието за налични имунизации за постъпване в детска градина не е дискриминационно, е окончателното решение на магистратите

232
ваксини

Върховният административен съд (ВАС) утвърди задължителните ваксини за постъпващите в детски градини в България. Магистратите отмениха решение на по-ниска съдебна инстанция, което ги обяви за дискриминационни, създавайки тогава прецедент.

Припомняме, през октомври 2019 г. Административният съд в Сливен обяви условието за задължителното имунизиране на деца, постъпващи в забавачките, за дискриминационно. Делото беше заведено от отец Евгений Янакиев срещу Районната здравна инспекция в Сливен. Причината бе отказът на инспекцията да допусне едно от децата му до детска градина, защото няма задължителните ваксини. До делото се е стигна след като жалбата на свещеника до Комисията за защита от дискриминация не даде резултат. Тогава той заяви, че решението на съда в Сливен е “пробив в борбата срещу ваксините” и твърдеше, че зъл дух е обладал дъщеря му след ваксина за морбили.

Още миналата година юристи коментираха, че постановлението е скандално. Решението на съда в Сливен беше атакувано от здравната инспекция, Комисията за защита от дискриминация и министъра на здравеопазването и днес ВАС го отмени. Според магистратите изискването за представяне на данни за имунизационния статус, като условие за прием в детска градина, няма дискриминационен характер. В решението се казва още, че няма противопоставяне на едни деца с други.

Съдиите посочват, че имунизациите изпълняват конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им и допълват, че с тях се пазят гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. “Задължителното имунизиране на определени лица срещу определени заразни болести е съобразено с изискванията на световните здравни организации. Целта на закона е да не бъде поставено в риск здравето на гражданите като национален приоритет, гарантиран от държавата, включително чрез осъществяване на надзор над заразните болести”, пише в решението на съда. Магистратите посочват, че чрез ваксините държавата съхранява здравето и живота на всички български граждани, не само на тези, които подлежат на имунизации.

СПОДЕЛИ