БЛС и джипитата отказват пари срещу контрол

Въпреки обещанията за допълнителни средства в системата, съсловната организация се обяви против електронното отчитане в извънболничната помощ

893
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) иска ново отлагане на електронното отчитане в извънболничната помощ. Това става ясно от поредното писмо на съсловната организация и сдружението на джипитата до управителя на здравната каса проф. Петко Салчев.

Повод за него е новият проект за анекса към рамковия договор, в който освен договореното вече увеличение на пътеката за COVID-19 от 600 на 1200 лева и повишението с 20 лева на всички останали клинични пътеки, е заложено и обещаното вчера от здравния министър проф. Костадин Ангелов още 10-процентно увеличение на парите за дейност в размер на 94 млн. лева за болниците и 32 млн. лева за извънболничната помощ.

Заедно с повечето пари, от касата обаче искат да се въведе електронно отчитане за джипитата и специалистите по модел на болниците, за да има повече контрол. НЗОК настоява пилотно тестване да започне още от 1 октомври, тъй като са на финала с тази част от електронната си система и имат готовност за въвеждане дори на е-рецепта.

От БЛС са категорично против, въпреки че по време на преговорите се съгласиха за пилотното му стартиране. В становището на БЛС и НСОПЛБ се казва, че имат положително отношение към необходимостта от въвеждане на електронно здравеопазване, но друг път. „Предлагаме да бъде подписан съвместен Протокол за съгласие за подготовка и въвеждане в пилотно тестване на модули от е-здравеопазването“, казват от БЛС в писмото си до НЗОК, но уточняват, че първо трябва да се направи преглед на проекта на касата от ниво техническо задание. След това те искат съвместно да се подготви модулът, който ще се ползва в практиката, да се създадат работни групи за одобрението му и едва тогава да се премине към пилотно тестване в 20-25 практики. Освен това се настоява за финансово стимулиране на участниците в пилотното тестване и „внимателен анализ на резултатите от него“.

Така нагледно този спор дава отговор на въпроса защо повече от 15 години електронното здравеопазване у нас е пълен провал и въпреки милионите, изхарчени досега, така и не може да тръгне. Все пак от БЛС уточняват в писмото си от петък, което е преди допълнителните пари, че ако бъдат приети техните предложения и се подпише посочения Протокол, те са готови да започнат работа по първоначалната подготовка от 1 септември.

 

СПОДЕЛИ