11 болници с договори по изключение с касата

Най-много нови дейности разрешиха на частната верига на Михаил Тиков

160
НЗОК

11 болници получават договори по изключение с касата за извършване на нови дейности. Това реши Надзорният съвет на НЗОК на вчерашното си заседание. По изключение означава, че одобрението на тези дейности, които не са планирани в бюджета на касата, трябва да е аргументирано с липсата на същата медицинска помощ в съответния град или регион. Именно с нуждата на пациентите се мотивират и надзорниците, макар някои от договорите да са с лечебни заведения в София, Варна и Бургас, където не просто няма недостиг на медицинска помощ, а точно обратното – има свръхпредлагане.

Прави впечатление и че сред одобрените 11 болници 6 са частни, като най-голяма част от новите договори се падат на лечебните заведения от веригата на Михаил Тиков – за общо 11 дейности. По пет нови пътеки ще имат право да работят столичната „Софиямед“ и пазарджишката „Пълмед“, а бургаската „Бургасмед“ получава договор за една пътека за операции на щитовидна жлеза. За баланс на „Софиямед“ е отказан договор за лечение на Хронична белодробна обструктивна болест.

Далеч по-логично изглежда разрешението друга частна болница – МБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, да може да лекува по каса белодробен тромбоемболизъм с или без фибринолитик.

Сред държавните болници на очи се набива разрешението на бившата Правителствена УБ „Лозенец“ да оперира пациенти с рак на гърдата, и то при положение, че такива интервенции се правят на десетки места в столицата, независимо от стадия на онкологичното заболяване.

На този фон изглежда странен отказът на Надзора на НЗОК да сключи договор със Специализираната белодробна болница в Троян за бронхоскопии, освен ако не е преценено, че няма капацитет – например от необходимия брой лекри с квалификация, но тогава лечебницата не би кандидатсвала.

В пика на епидемията от коронавирус на две болници пък не е разрешено да извършват интензивно лечение с или без механична вентилация – МБАЛ „Хигия“ Пазарджик и МБАЛ „Света София“ на д-р Христо Мазнейков.

СПОДЕЛИ