Над 250 млн. лева допълнително за здравната система

Вдигат с 30 % заплатите в структурите към МЗ, увеличават с 10 % цените на всички клинични пътеки, отпускат средства за общинските, белодробните и психиатричните болници и по 1000 лева за медиците на първа линия

лекари
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

251 млн. лева допълнително ще влязат в здравната система до края на годината, обяви на първата си среща с медиите новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Средствата ще бъдат изразходвани целенасочено както за борбата с COVID-19, така и за увеличение на заплатите в сектора и постигане на устойчивост на системата.

12,5 млн. лева за 30-процентно увеличение на заплатите

С 30%, до края на 2020 г., ще бъдат повишени заплатите на служителите от структурите на МЗ. „Става дума за 6000 служители, като тази мярка осигурява добро заплащане на първа линия и гарантира устойчивост на здравната система и през 2021 г. Там, където заплатите са по-високи, увеличението ще е 20%, например в центровете за психично здраве“, обясни проф. Ангелов. По думите му 2468 служители на РЗИ, чието средно брутно възнаграждение в момента е 904 лева, а те изнасят основната част от работата по овладяване на епидемията, ще получат 30 % повишение. От допълнителните пари ще се възползват още Националният център по заразни и паразитни болести, Националният център по опазване на общественото здраве и анализи, Агенцията по лекарствата, Медицинският надзор, кръвните банки, НЕЛК,  Националният център по радиология и радиационна защита, държавните психиатрични болници, служители от системата на здравната каса, командировани в РЗИ. „За пет месеца нужните средства за тази мярка са осигурени, а за следващата година е гарантирана устойчивост на тези плащания“, уточни проф. Ангелов, така че хората да са спокойни, че и през 2021 г. ще взимат по-високите заплати.

Бонуси за общинските, белодробните, психиатричните и инфекциозните болници

Други 11,3 млн. лв. ще бъдат отпуснати допълнително на 44 лечебни заведения, свързани с лечението на инфекциозни заболявания и коронавирус, като те ще получат 9,5 милиона лева, както и за белодробни и психиатрични болници – 1,8 млн. лева.

За общинските болници са предвидени 19 млн. лева, като допълнителните са 6 милиона. Те ще бъдат разпределени в над 70 лечебни заведения за достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор „Здравеопазване“ и увеличаване на заплатите.

По 1000 лева за работещите на „първа линия“ до края на 2020-а

Бонусът от 1000 лв. за работещите на първа линия е гарантиран до края на тази година. „За целта се отпускат допълнително 107 млн. лв. за медиците в лечебните заведения, РЗИ, центровете за спешна помощ, здравните медиатори, служителите на НЗОК, командировани в системата на РЗИ“, обяви още здравният министър. И напомни, че за всички на първа линия са осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв., с които се поемат 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. За целта са осигурени допълнително 15 млн. лв. Ваучери ще получат над 10 000 медици.

Проф. Ангелов увери, че системата е осигурена за няколко месеца напред с лични предпазни средства и дезинфектанти. „В момента в „Бул Био“ има налични над 20 700 PCR теста, допълнително са закупени 83 000 PCR теста, които ще бъдат раздадени на държавните лаборатории и никой пациент, който има симптоми, бил е контактен или постъпва за планов прием не трябва да заплаща изследването си за коронавирус“, подчерта той. По думите му до момента от МЗ са закупени 317 апарати за дихателна реанимация, които са разпределени в университетските и държавните болници. Предстои закупуването на 133 респиратора за общинските лечебници.

С 10 % вдигат цените на всички клинични пътеки

След вече обещаното и договорено увеличение с 20 лева на всички клинични пътеки, предстои цените за дейността на болниците да се увеличат средно с още 10 %. Това ще стане с допълнителни 126 млн. лева. Те обаче няма да постъпят в НЗОК от държавата, тъй като това изисква актуализация на бюджета, а ще бъдат заделени от вътрешно преструктуриране и от резерва на касата, стана ясно от отговора на проф. Ангелов на въпрос на Скенер.нюз. Той уточни, че цените на тежко недофинансираните пътеки ще бъдат повишени с повече от 10 на сто, а т.нар. „скъпи“ пътеки ще се индексират с по-малък процент.

„Увеличението на приходите обхваща над 350 лечебни заведения – 130 общински, 28 областни, 62 държавни (университетски) болници, както и частните. По-високи заплати ще получат над 17 000 лекари, над 44 000 специалисти по здравни грижи и над 10 000 души друг немедицински персонал“, обеща проф. Костадин Ангелов. Той поясни, че увеличението ще е от 1 август.

Министърът добави, че предстоят срещи с договорните партньори – БЛС, БЗС, с които ще бъдат обсъдени възможностите за повишаване на приходите в извънболничната помощ. Мярката обхваща над 3400 общопрактикуващи лекари, над 4000 лекари в специализираната медицинска помощ, над 4500 дентални лекари и около 300 лаборатории. С анекс ще бъде регламентирано, че допълнителните средства са само за заплати в споменатите структури.

„Няма да правя промени в екипа, защото здравеопазваането няма нито цвят, нито мандат“, завърши проф. Ангелов. А зам.-министър Жени Начева обясни на въпрос на Скенер.нюз, че обещанието на IT бизнеса да изгради безплатно електронното здравеопазване било само за информационната система за  COVID-19 и това наложило отпускането на още 2 млн. лева за доизграждане на всички модули от бъдещата единна електронна система, която трябва да стартира през 2022 г., след поредното отлагане.

СПОДЕЛИ